Συνομιλίες Μητσοτάκη-Κόστα στην Λισαβόνα - Η επίσκεψη στη Ναυτική Αστυνομία & στην καρδιά της ιστορικής πόλης

Πρώτος σταθμός, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λισαβόνα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ήταν στο κτίριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ναυτική Αστυνομία της Πορτογαλίας.

Εκεί τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα, ο αρχηγός του Ναυτικού και ο διοικητής της Ναυτικής Αστυνομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη μονάδα της πορτογαλικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στη Λέσβο στο πλαίσιο της Frontex.

Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού για τη στήριξη που προσφέρουν στην Frontex και στο ελληνικό τμήμα της, στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης των συνόρων μας που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα.

«Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης στο συγκεκριμένο τομέα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε, πως οι πορτογαλικές ομάδες στη Λέσβο έχουν διασώσει πάνω από 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα τα τελευταία 7 χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που διασώθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή και από άλλες χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία της πορτογαλικής ακτοφυλακής με την ελληνική ακτοφυλακή είναι εξαιρετική. «Είμαστε και τα δυο ναυτικά έθνη. Ξέρουμε τι σημαίνει το να είσαι στη θάλασσα, είναι το φυσικό μας περιβάλλον».

Στη συνέχεια οι δυο ηγέτες περπάτησαν στον πεζόδρομο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Τάγος ο οποίος καταλήγει στον Ατλαντικό ωκεανό, δίπλα στην πλατεία Εμπορίου, στην καρδιά της ιστορικής πόλης της Λισαβόνας.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Κόστα επισκέφθθηκαν κατόπιν, την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε εκεί για τις δράσεις του οργανισμού, επισκέφτηκε το θάλαμο επιχειρήσεων και συνομίλησε με Έλληνες εργαζόμενους στον EMSA, ένας εκ των οποίων, του είπε μάλιστα ότι εργάζεται εκεί για 16 ολόκληρα χρόνια.

Η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λισαβόνα, συνεχίζεται με τις συνομιλίες που έχει αυτήν την ώρα, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίον θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, με το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.