Νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά: Πώς αποτιμά η Αθήνα, τις κινήσεις της Άγκυρας

Ο Ιανουάριος του 2021, αναμένεται να είναι μήνας εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά,  με την Αθήνα να βρίσκεται εν αναμονή πια, της επίσημης πρόσκλησης της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Η Άγκυρα φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τους σταθερούς συνομιλητές της, κυρίως τη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ, ότι θα τηρήσει τη δέσμευση να απόσχει τους επόμενους μήνες από έρευνες και κινήσεις αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς και ότι το «Oruc Reis» θα παραμείνει σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αυτό, άλλωστε προβλέπει και η τελευταία Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και προσδιορίζει την κίνηση του τουρκικού ερευνητικού ως τον Ιούνιο.

Προκλήσεις αλλά με σχέδιο 

Παρά τις συνεχείς εξάρσεις προκλητικότητας εκ μέρους του Ερντογάν και των στενών του συνεργατών, σε επίπεδο κινήσεων, το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα δείχνει να απέχει από προκλητικές ενέργειες, όπως έχει θέσει ως απαράβατη προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου η Ελλάδα.

Εν αναμονή της τουρκικής πρόσκλησης, η Αθήνα συνεχίζει συστηματικά την απόκρουση της επιχείρησης της Τουρκίας να πείσει ότι αν ο διάλογος ματαιωθεί, θα φταίει η Ελλάδα, ενώ παρακολουθεί με προσοχή την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας κ. Ντολμέζ να εγείρει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης, τον υπουργό Άμυνας κ. Ακάρ σε σταθερή βάση  να «αξιώνει» την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και τη νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγία Σοφία.

Η νέα πρόκληση με την Αγιά Σοφιά και οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη του χρόνου,  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρέθηκε στο μεγαλοπρεπή ναό για την πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων τη νέα χρονιά, χαρακτήρισε  τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος «το στέμμα του 2020», προφανώς σε μία κίνηση που προσβλέπει στην αναστήλωση του ηγετικού του προφίλ, το οποίο έχει τραυματιστεί καίρια λόγω της οικονομικής κρίσης στη γειτονική χώρα.

Πάντως, παρά την εμπρηστική τουρκική ρητορική, η Αθήνα εκτιμά πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελικώς θα επιλέξει τον δρόμο των διερευνητικών επαφών, συνεκτιμώντας:

Πρώτον, την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν και, δεύτερον, ότι το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα επιστρέψει στο τραπέζι των ηγετών της Ε.Ε. τον προσεχή Μάρτιο.