Σε επιφυλακή για την αλλαγή του χρόνου: 10 περιοχές στο “κόκκινο” - 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, παρατηρείται τις τελευταίες επτά ημέρες, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της Πρωτοχρονιάς και της κατ’ οίκον αλλαγής του χρόνου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

10.000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους, καθώς σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00, έως τις 05:00. Την Πρωτοχρονιά δε, οι μετακινήσεις για τα ολιγομελή πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, θα γίνεται όπως έγινε και τα Χριστούγεννα, στέλνοντας κωδικό 6 στο 13033, τόσο πηγαίνοντας, όσο και επιστρέφοντας από αυτά, ενώ η γενική σύσταση, είναι να κάνουμε πρωτοχρονιά στα σπίτια μας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως παραθέτει στοιχεία του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ειδικά για τις περιοχές Καλύμνου, Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Φλώρινας, Ροδόπης, Λέσβου και Ξάνθης και υπογράμμισε πως ο ιδιότυπος πόλεμος με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας, συνεχίζεται.
Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση «να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στις γιορτές», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα για το «αν υπήρξαμε προσεκτικοί τα Χριστούγεννα, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα». Ζήτησε με έμφαση προς όλους να «σκεφτούμε τους υγειονομικούς μας που δίνουν μάχη». Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα «απ’ ό,τι προβλέπεται», ενώ αναφερθείς στα εμβόλια, τα χαρακτήρισε «αρχή του τέλους αυτού που ζούμε», βεβαιώνοντας ότι «θα γίνουν όλα με διαφάνεια και σχέδιο».
Ο κ. Κικίλιας κατέληξε με την επισήμανση προς όλους τους πολίτες: «Να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες, το μέγεθος της ευθύνης είναι μεγάλο».

Όλοι οι υγειονομικοί θα έχουν εμβολιαστεί, έως τις 20 Ιανουαρίου

Ερωτηθείς σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι «έως την 20η Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών μας», ενώ σε ερώτηση περί του διαβατηρίου εμβολιασμού, απάντησε ότι δεν γνωρίζει για αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος τόνισε ότι «από τη μια έχουμε εμβόλια κι αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά μέχρι να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του 70% θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να κινούμαστε με σύνεση και τηρώντας τα μέτρα».

«Ο ιός δεν συγχωρεί και κινείται ταχύτατα και διασπείρεται γρήγορα. Θα πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε ένα ξέφωτο και μπορεί να κινηθούμε στο πρώτο μισό του 2021 σε καλύτερη πορεία για την χώρα μας. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν τα μέτρα για να ζήσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.