Δημοσκόπηση Pulse: Ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στη δύναμη της ΝΔ - “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε”, λένε οι πολίτες

Ξεκάθαρο προβάδισμα 16 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (40%-24%), δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς της PULSE (για το ΣΚΑΙ), ωστόσο δεν είναι αυτόμ το πιο σημαντικό εύρημα σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι σε όλους του κρίσιμους τομείς διαχείρισης των εθνικών ζητημάτων και στο ερώτημα που επιδιώκει να διερευνηθεί αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα τα κατάφερνε καλύτερα από τη σημερινή Νέας Δημοκρατίας, οι απαντήσεις αναδεικνύουν το μέγεθος της αποδοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την  κυρίαρχη άποψη στην κοινή γνώμη ότι μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, απλά δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα που θέτει η δημοσκόπηση “ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα”, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

  • Στον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του κράτους: Κυβέρνηση ΝΔ 49%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 18%
  • Στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ασφάλειας: Κυβέρνηση ΝΔ 47%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 21%
  • Στην πανδημία και υγειονομική κρίση: Κυβέρνηση ΝΔ 44%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 23%
  • Στην οικονομία και την ανάπτυξη: Κυβέρνηση ΝΔ 41%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 23%
  • Στα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά: Κυβέρνηση ΝΔ 40%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 23%
  • Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό: Κυβέρνηση ΝΔ 40%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 21%

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα 4 από τα 6 θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει αποδοχή μεγαλύτερη από τη σημερινή εκλογική της δύναμη (40%). Αντίστοιχα, σε όλα τα κρίσιμα θέματα η εμπιστοσύνη στη διαχείριση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα εμφανίζεται μικρότερη και από τη σημερινή εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ (24%).

Ακόμα και στο θέμα του χειρισμού της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης – που ο κ. Τσίπρας έχει αναδείξει σε αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής πολεμικής του – η ΝΔ προηγείται με 21 ποσοστιαίες μονάδες (44% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ).

Μετά από αυτά τα ποιοτικά στοιχεία ήταν αναμενόμενο, ότι “καταλληλότερος για πρωθυπουργός” αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με 45%, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα (45% – 23% στην προηγούμενη έρευνα).

Η πρόθεση ψήφου σήμερα

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά), το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το “ΜέΡΑ 25” 3%, άλλο κόμμα επιλέγει το 7%, αναποφάσιστοι – δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων.

Στην πρόθεση ψήφου (αυθόρμητες απαντήσεις χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων) η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 23%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα δηλώνει το 7%, άκυρο – λευκό – αποχή το 5,5% ενώ δεν απαντώ – αναποφάσιστοι το 8%.

Πέραν των εκτιμήσεων για την παγιωμένη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες κρίσης, μια δεύτερη παρατήρηση αφορά το ΚΙΝΑΛ: Το κόμμα της Κυρίας Γεννηματά εμφανίζεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση τελματωμένο, να μην μπορεί να ανακάμψει ούτε να αξιοποιήσει την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες»

Στην ερώτηση αν μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες έναντι της χώρα μας, το 95% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (70%) ή μάλλον ναι (25%), ενώ το 3% συνολικά απαντά μάλλον όχι (2%) ή σίγουρα όχι (1%).

Όσον αφορά το νέο έτος, περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την οικονομία με 22% να δηλώνουν ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 21% πάνω – κάτω τα ίδια και το 49% λίγο – πολύ χειρότερα.

Στα ελληνοτουρκικά και τα διεθνή το 18% των ερωτώμενων δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 33% πάνω – κάτω τα ίδια και το  40% λίγο – πολύ χειρότερα.

Αντίθετα, στην πανδημία και υγειονομική κρίση το 39% των ερωτώμενων δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 26% πάνω – κάτω τα ίδια και το 26% επίσης λίγο – πολύ χειρότερα.

Στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο –  πολύ καλύτερα, το 33% πάνω – κάτω τα ίδια και το 15% λίγο – πολύ χειρότερα.

 

Διαβάστε τη δημοσκόπηση της PULSE αναλυτικά 

 

Πηγή στοιχείων: PULSE / skai.gr