Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, έδωσε τη δική του απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος παράλληλα και στις κυβερνητικές ενέργειες σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα και τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση υπογράφει εντός των επόμενων ημερών  σύμβαση προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale τα οποία η χώρα μας θα λάβει εντός του 2021.

«Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε παράλληλα ότι για τις κλειστές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας θα υπάρξει μείωση ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της τάξης 80%. Σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή, επεσήμανε πως θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την πανδημία

«Το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο στη μετά-covid εποχή. Ο προϋπολογισμός εκφράζει ακριβώς αυτό. Πρόκειται για σαφή και ειλικρινή προϋπολογισμό. Οι επιλογές μας για το 2021, ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Επεκτείνουν τις φοροελαφρύνσεις, προγραμματίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός είναι αυτός της πρώτης χρονιάς της νέας δεκαετίας. Έχει και στρατηγική διάσταση. Απαντά σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα και μακροχρόνιες στοχεύσεις. Είναι δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Αυτός προϋπολογισμός αποτελεί μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε μέχρι τώρα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επικαλείται στοιχεία μόνο της πρώτης φάσης της κρίσης. «Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή, έχουμε 1322 και διαρκώς θα αυξάνονται. Το κράτος έγινε καθολικός εργοδότης της χώρας. Οι επιστήμονες στηρίχθηκαν, τα ενοίκια επιδοτούνται. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα μιας πολιτικής που στήριξε την πραγματική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι εθνικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση των ανισοτήτων. «Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για αυτό το στόχο σε αυτή την αίθουσα, είναι κεντρική επιλογή μας η μείωση των ανισοτήτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση είχε ως προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, πως τον Αύγουστο, χωρίς τον τουρισμό, η ανεργία συγκρατήθηκε σε επίπεδα περυσινά. Υποστήριξε πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας υλοποιήθηκαν χωρίς κανένα νέο φόρο. «Λέτε ότι δεν ζούμε την πραγματική οικονομία αλλά ρωτήστε ταξιτζήδες, εστιάτορες και αγρότες αν είναι ικανοποιημένοι από την επιστρεπτέα προκαταβολή».

Απάντηση στις αιχμές τις αντιπολίτευσης για την έκθεση Πισσαρίδη

Απαντώντας στις βολές κατά της κυβέρνησης για την επιτροπή Πισσαρίδη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντας τα εξής: «Στο κάτω κάτω έχει και ένα νόμπελ ο άνθρωπος. Εσείς κύριε Τσίπρα έχετε νόμπελ άγνοιας».

Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρώτησε εάν έχει πράγματι διαβάσει την έκθεση Πισσαρίδη: «Να τη δούμε στη Βουλή κεφάλαιο-κεφάλαιο, πρόταση-πρόταση τι λέει και να δούμε πού διαφωνούμε», συμπλήρωσε. Συνοψίζοντας δε, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν διαφωνεί με τον προϋπολογισμό, να καταψηφίσει όλες τις κοινωνικές δαπάνες, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταψήφισε τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τον «Ιανό» στη Θεσσαλία.

Η μέθοδος του click away λειτουργεί καλά

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μέτρο του click away με το οποίο λειτουργεί το λιανεμπόριο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να το στηρίξει, ρωτώντας μάλιστα ποια εναλλακτική έχει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος λοιδορεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι το click away, από την εικόνα που έχει, δουλεύει καλά στην αγορά κι αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατάρρευσης των εταιρειών διανομής σημειώνοντας ότι «είναι μία ανάσα για το λιανεμπόριο που δοκιμάζεται».

Νέα επένδυση στο χώρο της ηλεκτροκίνησης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει μία πολύ σημαντική επένδυση που θα ανακοινωθεί αύριο από τον ίδιο και τους αρμόδιους υπουργούς, και αφορά μία εταιρεία στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Χαρακτήρισε ως «τολμηρό βήμα για μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας» τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα την καταστήσει ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους».

Αναφορά στα εθνικά θέματα

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και τα πυρά που δέχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης, αρχικά στράφηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ανεπίτρεπτη η ανευθυνότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας έριξε στην κομματική αρένα. Λάθος χρόνος. Ενημερώνω κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια εικόνα για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις στα συμπεράσματα, είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου. Διευρύνεται η λίστα κυρώσεων. Ταυτόχρονα εξουσιοδοτείται ο Υπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και αν προτείνουν το αργότερο μέτρα, στα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν τομεακές κυρώσεις και να αναθεωρηθεί η τελωνειακή ένωση εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της ΕΕ», επεσήμανε απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν επικρατούν οι εθνικές επιλογές πάντα σε Θεσμικά Όργανα της ΕΕ. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή πολιτική κινείται με αργούς ρυθμούς. (…) Καταφέραμε να πετύχουμε αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία. Χτες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δε διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι είναι η Τουρκία όλο και πιο απομονωμένη. Η θέση μας παραμένει σταθερή. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει τουλάχιστον 10 φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Έχω πει πως κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση διαύλου επικοινωνία με την Τουρκία και να πέσει η ένταση. Έχω πει ότι η απειλή κυρώσεων θα κάνει την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Είναι η θέση μου, δεν την έχω αλλάξει».

«Εθνικά θέματα όμως είναι και αυτά που αφορούν την υγεία και την οικονομία. Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα έπαιξε ρόλο στην οριστικοποίηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016. Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν’ αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν!

Διότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την απειλή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων για παράνομες δραστηριότητες. Δεν το είχαμε τον Οκτώβριο, τώρα το εξασφαλίσαμε αυτό. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση αυξάνεται κι εύχομαι ν’ αλλάξει συμπεριφορά. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μόνο για το ένα θέμα που μας απασχολεί κι αν δεν συμφωνήσουμε, τότε να δούμε πώς θα πάμε στο δικαιοδοτικό όργανο της Χάγης και να λύσουμε την εκκρεμότητα που μας ταλαιπωρεί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε μία ευρωπαϊκή σύνοδο, υπενθύμισε τις σημαντικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία για την ΑΟΖ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στράφηκε εναντίον του για δήθεν αλλαγή στάσης του απέναντι στο Βερολίνο, επικαλούμενος ένα ταξίδι του που έγινε το 2019 κι όχι το 2020, όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς που κατηγορείτε την κυβέρνηση για υποχώρηση, είστε εκείνος που δεν κουνήσατε ένα πιόνι. Ή μάλλον το κάνατε και γνωρίζουμε τις συνέπειες. Τη συμφωνία με το βόρειο γείτονά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς είμαστε αυτοί που διευρύναμε τις συμμαχίες μας. Το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, χώρες που βλέπουν τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μέσω από το ίδιο πρίσμα με το δικό μας», συνέχισε. Απαντώντας στις αιχμές του κ. Τσίπρα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πήγε στο Βερολίνο και είδε τη Μέρκελ το 2019 και όχι το 2020. «Αν απολύσετε τους λογογράφους σας, εγγυώμαι ότι θα μπουν σε καθεστώς στήριξης. Αλλά όπως λέει και η κόρη μου κύριε Τσίπρα: “ό,τι ναναι!”».

Προχωράει η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών Rafale

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών Rafale. «Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ περιέγραψα μια εθνική ασπίδα για την Ελλάδα, με νέο εξοπλισμό και προσωπικό. Ανακοινώνω σήμερα ότι ανακοινώνεται η συμφωνία για 18 Rafale που θα αποκτήσουμε από τη Γαλλία μέσα στο 2021». Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, πως τα κόμματα θα ενημερωθούν σε κλειστή συνεδρίαση από τον υπουργό Άμυνας.

Μίλησε για «συγκεκριμένες προβλέψεις στο φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019». Και κατηγόρησε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έχει θάρρος να ψηφίσει αυτά τα κονδύλια, δεν τα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια εξήγηση δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό!», ανέφερε ο πρωθυπουργός.