Αντιπαραθέσεις για 4η ημέρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2021 - Η απάντηση Πέτσα

Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται για 4η ημέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού 2021.

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψήφισή του.

Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, συνετό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο, γεγονός που οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση τους πολίτες.

Η αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και πλήρη αναλγησία, ήταν έντονη: «Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους ανέργους και συνολικά τα μέτρα που λάβαμε ήταν ύψους 24 δισ. για το 2020», επεσήμανε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «ανακρίβειες και ψέματα» και υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε τραγωδία και απόλυτη απόγνωση την κοινωνία.

Βουλή: Τρίτη μέρα συζήτησης και αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021 – News.gr

Ομιλίες Άννας Καραμανλή (ΝΔ), Χάρη Μαμουλάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Δελή (ΚΚΕ)

«Απέναντι σε έναν λαό, που παρά τα όσα πέρασε δεν “έπεσε”, μπορούμε να τα καταφέρουμε με αποτελεσματικότητα, με δυναμισμό και αίσθημα ευθύνης» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ ‘Αννα Καραμανλή, λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο δρόμος που φτιάχνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέρμα μιας επίπονης διαδρομής και να ρίξουμε τίτλους τέλους στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».

Απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «να εμμένετε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τη δημιουργία εντυπώσεων, να μην σπέρνετε τον διχασμό αλλά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, σε μια περίοδο που η ανάγκη για συστράτευση δυνάμεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ» Τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο «κράτησαν την κοινωνία όρθια» και υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο, γιατί προβλέπει μείωση εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέριμνα για τις εκκρεμείς συντάξεις και φυσικά κανέναν νέο φόρο […].

Προβλέπει τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων έμπρακτα. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. […]Όταν εσείς ως κυβέρνηση καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τον ΦΠΑ, ενώ -όπως είχε πει σε αυτή την Αίθουσα και ο κ. Χουλιαράκης- εσείς ήσαστε που με συνειδητή επιλογή υπερφολογήσατε τη μεσαία τάξη».

Για προϋπολογισμό «φάντασμα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης λέγοντας πως είναι «μιας άλλης εποχής όταν βασικός σκοπός της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η συρρίκνωση των δαπανών και η σταθεροποίηση των δημοσίων ελλειμμάτων».

Είναι, υποστήριξε, «ένας προϋπολογισμός λιτότητας και διαμορφώνεται ως τέτοιος την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι προϋπολογισμοί είναι επιθετικοί, παράγουν πρωτόγνωρα ελλείμματα και μπαίνουν με τις ευλογίες των διεθνών οργανισμών στην πρώτη γραμμή για τη συγκράτηση της ύφεσης μέσα από την επέκταση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας».

Το Ταμείο Ανάκαμψης -πρόσθεσε- το «χρησιμοποιείτε ως αφορμή για να επιταχύνετε όλες εκείνες τις πολιτικές και όλα τα φαντάσματα της εποχής του νεοφιλελευθερισμού και της εποχής των μνημονίων και λειτουργεί ως ένα συγχωροχάρτι της λιτότητας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει ούτε ευρώ αύξηση, όταν το 2019, λόγω της διαχείριση του Επιτελικού Κράτους, στο δεύτερο εξάμηνο πέντε δισεκατομμύρια απορροφήθηκαν. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, «πως τα περισσότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζονται ως έργα ΣΔΙΤ».

«Τα φορτώνετε όλα στον κορωνοϊό, γιατί θέλετε να κρύψετε τη βασική αιτία της κρίσης για να μη δει ο λαός ότι και αυτή η κρίση, όπως και η προηγούμενη, είναι κρίση καπιταλιστική» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ο προϋπολογισμός είπε, «έχει πεντακάθαρη ταξική σφραγίδα υπέρ του κεφαλαίου και μία ενσυναίσθηση ταξική μέχρι τα μπούνια» σημειώνοντας ότι τα 2,5 από τα 3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από φόρους, προέρχονται από έμμεσους φόρους που τους πληρώνουν οι πολλοί κάθε μέρα. Ανέφερε πως «μέσα στην πανδημία έχουμε 572 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία».

Για την Παιδεία «προβλέπονται 30 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα δόθηκαν φέτος», λέγοντας ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε στα μείον 2 δισεκατομμύρια ευρώ», ένα χρηματοδοτικό κενό «που το καλύπτουν οι λαϊκές οικογένειες, που ξεπαραδιάζονται από τις ελλείψεις της κρατικής εκπαίδευσης».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον Πολιτισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «το ποσοστό του στον προϋπολογισμό εδώ και χρόνια έχει μια εντελώς συμβολική παρουσία: 0,04% για τον πολιτισμό» και διερωτήθηκε: « τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό; Εκατό χιλιάδες είναι σύμφωνα με το Υπουργείο και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως επίδομα, όπως δεν είδαν και κανένα μέτρο στήριξης οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργών με ή χωρίς ΚΑΔ. Τι θα γίνουν οι καλλιτέχνες εκείνοι -που είναι πλειοψηφία- που δεν κατάφεραν μέσα στο 2020 να συγκεντρώσουν τα είκοσι πέντε μόλις ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;», διερωτάται κλείνοντας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι η «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας, που θα μας επιτρέψει να μην παρασυρθούμε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

«Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021. Έναν προϋπολογισμό, που κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Την ίδια ώρα που κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε όλον τον κόσμο, δοκιμάζονται από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς και τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία», ανέφερε ο κ. Πέτσας και συνέχισε:

«Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση. Όχι όμως τη βαθύτερη στην Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση απομονώνοντας στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους. Διότι στο 9μηνο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας ήταν 8,5%, ενώ άλλες χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη, 9,4% και 11,5% αντίστοιχα.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα κατάφερε καλύτερη επίδοση, γιατί αποκατέστησε την εμπιστοσύνη τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της.

Και η εμπιστοσύνη αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και την επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η εμπιστοσύνη όμως δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα, καθώς η κυβέρνηση αφενός αντιμετωπίζει τις κρίσεις και αφετέρου συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Δεκάδες μεταρρυθμίσεις, που – όλες – έχουν έναν κύριο στόχο: να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021.

Με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία, με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο».

Αναλυτικά ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Στα προσωρινά μέτρα, έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 που μαζί με τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, φτάνουν τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή όσα θα πάρουμε περίπου τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα μόνιμα μέτρα, η νομοθέτηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων και τονώνουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Ωστόσο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, πέραν της έμπρακτης στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία και της μείωσης φόρων και εισφορών, κάνει κάτι πολύ περισσότερο.

Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:

– Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι όλους τους μηχανισμούς της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.

– Από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενός νέου, εκσυγχρονισμένου ΟΑΕΔ, μέχρι τη στήριξη των συμπολιτών μας στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη που εισέρχονται στον δρόμο της απολιγνιτοποίησης.

– Και φυσικά, στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Προϋπολογισμός του 2021 αποδεικνύει την ικανότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Έναν δρόμο, που οδηγεί τελικά στην ευημερία όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι η «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας, που θα μας επιτρέψει να μην παρασυρθούμε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να ξεπεράσουμε τα πρόσκαιρα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας».