Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ: «Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα» - Σινιάλο ανοχής στην Τουρκία, η αναβλητικότητα της Ε.Ε.

Σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, το οποίο δεν περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Άγκυρας, τηρώντας μία αναβλητική στάση έως τον Μάρτιο του 2021, γεγονός που δίνει χρόνο στην Τουρκία, να συνεχίσει χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις την παραβατική δράση της, στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα χθεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι ο κ Μητσοτάκης είναι απολύτως ανίκανος να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας, την πιο κρίσιμη στιγμή».

Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνει, ότι: «Το 2020 είδαμε την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων, με την Τουρκία να παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα πραγματοποιώντας έρευνες για σχεδόν 4 μήνες και φτάνοντας λίγα ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο».

Ζήσε… Μάρτη μου – Μόνο «εργαλεία και επιλογές»

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «όχι μόνο έχουμε την τρίτη Σύνοδο για την Τουρκία σε τέσσερις μήνες, που δεν υιοθετούνται κυρώσεις –πολλώ δε μάλλον “κυρώσεις που δαγκώνουν” όπως διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση– αλλά για μια ακόμη φορά δίνεται σαφές μήνυμα ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία μπορεί να εντείνει τις παραβιάσεις της μέχρι τις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο 2020, όπου δεν θα συζητηθούν καν “κυρώσεις ή μέτρα” αλλά “εργαλεία και επιλογές”».

Κατώτερη των περιστάσεων η Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η Ε.Ε. συλλογικά, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αδύναμη να υποστηρίξει κράτος-μέλος της και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με μια ισχυρή γειτονική χώρα».

Υπογραμμίζει, δε, ότι «η ανάγκη για επιστροφή σε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά είναι πιο μεγάλη από ποτέ δεδομένης της παταγώδους διπλωματικής αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, ανακατατάξεις και διεργασίες που θα λάβουν χώρα το 2021 στην περιοχή μας, οι οποίες σαφώς θα μας αφορούν. Αν η Ελλάδα πορευτεί το κρίσιμο 2021 όπως το 2020, οι επιπτώσεις για τη χώρα και την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σοβαρότατες και μακροχρόνιες».