Μητσοτάκης: "Η Ευρώπη έστειλε ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά" (Video)

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, για τα συμπεράσματα της Συνόδου και τις αποφάσεις για την Τουρκία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος, για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στα Συμπεράσματα για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η λίστα των κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων διευρύνθηκε και έκανε αναφορά στην υποχρέωση του Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει μια γραπτή έκθεση μέχρι τον Μάρτιο που θα αφορά όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και στην έκθεση αυτή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περιλαμβάνονται όλα τα “εργαλεία” που είχαν συζητηθεί τον Οκτώβριο και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

“Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός,.

Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αν όμως η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν κυρώσεις, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή, το οποίο και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια

“Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ” τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι “εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου.

Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Παρακολουθείστε στο Video τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, «πρέπει να υιοθετήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι αυτό έκανε».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, σημείωσε ότι το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, επιθυμούσε να κάνει «πιο εποικοδομητική τη σχέση με την Τουρκία» και προσέθεσε ότι εξαιτίας των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η ΕΕ προχώρησε στην απόφαση να υπάρξουν περισσότερες καταχωρήσεις (σ.σ. στην λίστα με τα πρόσωπα και τις εταιρείες που επιβάλλονται οι κυρώσεις από την ΕΕ).

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην έκθεση την οποία οι 27 ηγέτες ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ να ετοιμάσει και η οποία θα έχει όλες τις πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, «βλέποντας την περιοχή ως σύνολο, για παράδειγμα τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ» όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία η ΕΕ «θα συζητήσει τη σχέση με την Τουρκία με βάση αυτή την έκθεση» προσέθεσε.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για πρόκληση στα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι «οι Κύπριοι συνάδελφοι έχουν δίκιο να εκφράζουν παράπονα [για τα Βαρώσια] και τους στηρίζουμε πλήρως».

Τέλος σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ελήφθησαν από την Τουρκία τα μηνύματα που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.