Δύσκολη μα καίρια η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο - Πίνακες με τα βήματα του Click Away

Η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη, καθώς προέχει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της αναλυτικής ενημέρωσης, που έκαναν σήμερα Παρασκευή, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, για την παράταση του lockdown, το λιανεμπόριο μέσω click away, τις επιχειρήσεις που ανοίγουν, τις εκκλησίες και τις μετακινήσεις.

Live οι ανακοινώσεις Πέτσα και Γεωργιάδη- Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία- Με click away το λιανεμπόριο - ert.gr

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Το Video με τις ανακοινώσεις Στέλιου Πέτσα- Άδωνη Γεωργιάδη, αναλυτικά:

Ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης, αλλά με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, τόνισε ότι «από τις υπηρεσίες θα επιτρέψουμε να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια, τα κουρεία και οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ» και εξήγησε τη διαδικασία μέσω της οποίας θα λειτουργούν τα καταστήματα του click away.

Υπογράμμισε πάντως πως «δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Συγκεκριμένοι οι κανόνες του click away που πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η λειτουργία της αγοράς μέσω της διαδικασίας click away. Τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν με ευλάβεια πολύ συγκεκριμένοι κανόνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.

 

Επισήμανε πως η διαδικασία θα εξελιχθεί μόνο με την προϋπόθεση «ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» και υπογράμμισε τη σημασία τού να αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα έξω από τα καταστήματα.