Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: «Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία κι εμείς βυθιζόμαστε στα εάν και τα αλλά»

Σύμφωνα με το Politico, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος κατά τη Σύνοδο Κορυφής σε σχέση με το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο ίδιος φέρεται να τόνισε ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμένει βυθισμένο στα “εάν” και τα “αλλά”».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους μετέδιδε νωρίτερα πως είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400.

Η Αθήνα δεν δείχνει να είναι ικανοποιημένη- Νέο προσχέδιο

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα μια πολύωρη διαδικασία σύνθεσης πιθανών προσχεδίων συμπερασμάτων, ώστε να σταλεί το σωστό μήνυμα στην Τουρκία. Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα ότι οι ηγέτες της ΕΕ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο σχέδιο κειμένου για την Τουρκία, μετά από διάλειμμα 30 λεπτών, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα και «δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς συσκέψεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία μίλησαν για την Τουρκία. «Οι θέσεις φαίνονται πράγματι πολύ μακριά», σημείωσε.

Δεν έχουν όμως όλες οι χώρες την ίδια σκληρή στάση. Για παράδειγμα η Βιέννη είναι εντάξει με το παρόν προσχέδιο, δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης.

Το προηγούμενο προσχέδιο

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε απορριφθεί νωρίτερα, υπήρχε πρόσκληση προς το Συμβούλιο να «υιοθετήσει επιπλέον καταχωρήσεις -για κυρώσεις- στο πλαίσιο των μη εξουσιοδοτημένων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Το προσχέδιο καλούσε επίσης των Ζόζεπ Μπορέλ να καταθέσει μια αναφορά σχετικά με την κατάσταση των πραγμάτων αναφορικά με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, συπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Όπως σημειώνει το Politico, οι αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προσχέδια είναι ελάχιστες. Δύο διπλωμάτες που επικαλείται αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εκτιμούν πως ο Μάρτιος είναι πολύ μακριά καθώς οι δύο αυτές χώρες ζητούν πιο γρήγορη και πιο ισχυρή δέσμευση από την ΕΕ. Τρίτη πηγή που επικαλείται το ίδιο μέσο αναφέρει πως η Ελλάδα έριξε την ιδέα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αποκλειστικά για την Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Μεταφέροντας το κλίμα από τις Βρυξέλλες το Politico αναφέρει πως όλα τα κράτη – μέλη συμφωνούν πως πρέπει να γίνει κάτι με την Τουρκία αλλά οι διαφωνίες εστιάζονται στο «τι ακριβώς πρέπει να γίνει».

Κ. Μητσοτάκης: «Pacta sunt servanda»

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός ως μοχλό πίεσης θα χρησιμοποιήσει και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία προτάσσοντας το επιχείρημα ότι είναι θέμα πολιτικής ηθικής όταν «ευρωπαϊκές σφαίρες στρέφονται εναντίον κρατών – μελών της ΕΕ». Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να συζητηθεί αναλυτικά αλλά ήδη το θέτουν ως θέμα αρχής και άλλες κυβερνήσεις.

Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά της επιβολής κυρώσεων

Σημειώνεται ότι υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αρνητικές ως προς το ενδεχόμενο αυτό είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ουγγαρία.