Τ. Θεοδωρικάκος για έργα μέσω του «Αντώνης Τρίτσης»: Προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, και δημάρχους της περιοχής, με αντικείμενο συζήτησης το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» γνωστοποίησε ότι απόλυτη προτεραιότητα για την υλοποίηση έργων θα δοθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένου του ισχυρού πλήγματος που δέχτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θέλω να καταστήσω, σαφές, ότι η πρόθεσή μου, η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, η συνολική πρόθεση της κυβέρνησης, είναι κάθε πρόταση που θα έρχεται από Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας να εξετάζεται, αμέσως, κατά απόλυτη προτεραιότητα και να υλοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση με το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης, σε σχέση με την αναγκαία απολιγνιτοποίηση της Περιφέρειας, θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, να στηριχθεί συνολικά η Περιφέρεια, να στηριχθεί η Αυτοδιοίκηση και όλες οι κοινωνικές ομάδες. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία».

Θετική η ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας για οικονομική ενίσχυση

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Περιφέρειας για οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ο αρχικός σχεδιασμός της για την υλοποίηση έργων, επισημαίνοντας ωστόσο στους δημάρχους και στον περιφερειάρχη ότι τα ποσά που θα απορροφήσουν εξαρτώνται από τη δική τους ετοιμότητα και την επάρκεια των προτάσεων που θα καταθέσουν.

«Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων. Ετοιμάστε τις προτάσεις σας. Πρέπει, όμως, να κινηθείτε γρήγορα, να έχετε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου, με σκοπό να προχωρήσουμε. Μακάρι να είστε σε θέση να κάνουμε έργα 200 εκατ. ευρώ και παραπάνω. Εξαρτάται από εσάς και είμαστε αποφασισμένοι να σας στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, και με δεδομένο ότι η Δυτική Μακεδονία έχει πληγεί σε υπέρμετρο βαθμό από τον κορωνοϊό, ανταποκρίθηκε σε αίτημα των Δημάρχων και ανακοίνωσε ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της περιοχής κατ’ εξαίρεση να κάνουν έργα αστικών αναπλάσεων.

Σχετικά με τη μάχη κόντρα στην πανδημία, επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή των μέτρων».

Αναλυτικά οι προτάσεις:

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης», οι οποίες αφορούν στον τομέα της ύδρευσης. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις εξής:

  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος βελτίωσης λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και μείωσης των απωλειών πόσιμου νερού του Δήμου Σερβίων.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ψηφιακών υδρομέτρων και συστήματος αυτόματης ανάγνωσης μετρήσεων της ΔΕΥΑ Εορδαίας.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας.