Τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, λιανεμπόρο, κομμωτήρια & εκκλησίες

Για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου και τα καφέ, που δεν αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από το σύνολο της εστίασης, όπως βεβαίως και η νυχτερινή διασκέδαση, που όπως ανέφερε άλλωστε στην συνέντευξή του την Δευτέρα ο πρωθυπουργός, δεν περιμένουμε να ανοίξει  πριν από το Πάσχα.

Εξήγησε ότι αυτό περιλαμβάνεται στο πλέγμα των αποφάσεων για το τι δεν πρέπει να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό παρά τον ένα μήνα καραντίνας και αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

Σχετικά με το τι θα επιτρέπεται για τις μετακινήσεις στην ίδια περιφέρεια μεταξύ των δήμων, ειδικά όταν ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο εξήγησε ότι «οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Επομένως με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε, πως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, είπε ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά και σημείωσε πως θα υπάρχει στην περίοδο των γιορτών μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.

«Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα».

Για εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, πέραν των υποχρεωτικών τεστ θα πρέπει να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα στο σπίτι τους. Τόνισε στο σημείο αυτό πως πρόκειται για ένα μέτρο που κυρίως πρέπει να αποτρέψει τον χειμερινό τουρισμό από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Πρόσθεσε πως ενώ είναι κλειστά τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα είναι κάπως υπερβολικό να φύγει κάποιος που έχει τη δυνατότητα και να πάει στην Αυστρία ή την Ελβετία.

«Κυρίως είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι φέτος είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικό δυστυχώς όλο το 2020, ας ακολουθήσουμε και αυτόν τον τελευταίο μήνα τις συστάσεις των ειδικών και ας αποφύγουμε τις υπερβολικές μετακινήσεις» υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης πως αν ανοίξει το λιανεμπόριο θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, πρώτον γιατί το ωράριο μπορεί να είναι διευρυμένο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κι έπειτα γιατί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του.

Ξεχωριστά θα εξεταστεί το θέμα για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Μπορούμε ως κοινωνία να συνδυάζουμε την ευελιξία με την προσοχή», τόνισε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη χαλαρώσουμε. Είπε επίσης πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους ιερούς ναούς.

Για τα τεστ και την τιμή τους

«Το θέμα των τιμών έχει να κάνει με τον κόστος του τεστ και όχι με την παρεχόμενη υπηρεσία. Μετά από συζητήσεις που έγιναν από τα αρμόδια υπουργεία με τα εργαστήρια, ιδίως τα μικρότερα εξ αυτών, αποφασίστηκε να υπάρξει μία εύλογη αμοιβή και για την ιατρική υπηρεσία», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λόγω της επιβολής της διατίμησης τις προηγούμενες μέρες χρειάστηκε να γίνει μια προσαρμογή γιατί υπάρχει ένα πλέγμα, αφού δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και τα ιδιωτικά εργαστήρια, εξήγησε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας πως εκεί υπήρξε μία κάμψη που ελπίζει να διορθωθεί και να έχουμε ξανά πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα.

«Η διαχείριση της κρίσης είναι η νέα κανονικότητα»

«Η διαχείριση της κρίσης είναι η νέα κανονικότητα», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που συμμετείχε το πρωί στη διαδικτυακή συζήτηση «14th Corporate Communication Conference», η οποία διοργανώθηκε από το corpcom.gr.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλωσορίστηκε από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του corpcom.gr και συντονιστή της συζήτησης, Δημήτρη Κωνσταντέλλο, και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις του διευθυντή περιεχομένου της «διαΝΕΟσις» Θεοδωρή Γεωργακόπουλου και της αρχισυντάκτριας του περιοδικού «Marketing Week», Κατερίνας Πολυμερίδου.

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τα θέματα της κυβερνητικής επικοινωνίας και επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων, με επίκεντρο την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η διαχείριση της κρίσης είναι η νέα κανονικότητα». Περιέγραψε την πολυδιάστατη κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική που, πέραν των καθιερωμένων τακτικών ενημερώσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έβαλε σε πρώτο πλάνο την καθημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενημέρωση που συμπληρώθηκε από εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης στα media όλων των κατηγοριών. Ανέπτυξε επίσης, την στρατηγική της κυβέρνησης για να επιτύχει το σχέδιο του εμβολιασμού, ενός πρωτοφανούς εγχειρήματος που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021.

Τέθηκε επίσης το θέμα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση στην αναστροφή του «brain drain». Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δύο διαστάσεις: «η μία διάσταση είναι η φάση της προετοιμασίας την οποία περάσαμε ως χώρα με επιτυχία. Το σχέδιο που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτίμησε ότι είναι από τα καλύτερα τόσο στη δομή όσο και τη στόχευσή του. Η δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης, κρίνεται στις λεπτομέρειες. Η προσπάθεια αυτής της φάσης είναι πρωτοφανής, αφού αναγκαζόμαστε να απορροφήσουμε πολλά χρήματα, σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να βασιζόμαστε στα παραδοσιακά μεγάλα έργα υποδομών που ανέρχονταν σε υψηλό ποσοστό της απορροφητικότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά τώρα τίθενται σε πρώτο πλάνο επίσης πολύ μεγάλα, αλλά πιο σύνθετα έργα, που αφορούν, για παράδειγμα, την “Πράσινη Ανάπτυξη” και τον “Ψηφιακό Μετασχηματισμό”».

Επίσης όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Πέτσας επισήμανε την ανάγκη συνέργειας μεταξύ των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας, ώστε να επιτευχθούν επενδύσεις υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα που θα συμβάλλουν στην αναστροφή του brain drain. Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην έγκριση του Ταμείου Ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: «Εκφράζω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη θα ξεπεράσουν τις πολιτικές αγκυλώσεις και θα προχωρήσουμε με στοχευμένη αξιοποίηση των χρημάτων ώστε να τα καταφέρουμε».

Τέλος, στη συζήτηση αναλύθηκε η προσπάθεια της Ελλάδας, με τη συμβολή του Στιβ Βρανάκη, η χώρα να ξανασυστηθεί στον κόσμο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά που “αδικήθηκε” από τη χρονική συγκυρία λόγω κορονοϊού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. «Από τις αρχές του 2021, θα προωθήσουμε τη μεγάλη και συνεκτική αυτή προσπάθεια, ώστε η Ελλάδα να ξανασυστηθεί στον κόσμο ως μια χώρα σύγχρονη και με αυτοπεποίθηση».

Για το εμβόλιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι είναι τεράστια η προετοιμασία για τον μαζικό εμβολιασμό, αφού είναι κάτι πρωτοφανές γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο για τόσο εκτεταμένο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό που θα εξαρτηθεί από την παραλαβή των εμβολίων και την πρώτη εκκίνηση της διαδικασίας. Αυτή είναι πολύ κρίσιμη φάση», τόνισε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει από την πρώτη παραλαβή μέχρι να βρει το σύστημα το ρυθμό του να είναι όλοι από πάνω για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κλείνοντας πρόσθεσε επίσης πως πολύ βασικό είναι το παράδειγμα, επικαλούμενος και όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.