Σε τιμή έκπληξη η πώληση 1.200 θωρακισμένων Μ1117 στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ

Το Κογκρέσο των Η.Π.Α. ενέκρινε την πώληση 1.200 Guardian M1117 στην Ελλάδα , που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από την στρατιωτική αστυνομία του στρατού των ΗΠΑ, φέτος το καλοκαίρι για 83.700 $ ανά μονάδα.

Το όχημα αρχικά κόστισε 800.000 $ για την παραγωγή και προσφέρεται σε μια αρκετά μειωμένη τιμή όπως ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό διεθνών υποθέσεων National Interest, καθώς θα πήγαιναν για διάλυση (κέρδος κόστους αποθήκευσης), ωστόσο δεν προσφέρονται μαζί τα πολυβόλα των 12,7χλστ και οι εκτοξευτές βομβίδων ΜΚ-19 που φέρουν, εκτός του υπολοίπου εξοπλισμού νυχτερινής σκόπευσης και επικοινωνιών.

Έρχονται 1.200 «Φρουροί»

Παρότι χωρίς τα όπλα τους, είναι σημαντική η έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης στην Ελλάδα των 1.200 τετρακίνητων Θωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας (Armored Security Vehicles-ASV) M1117 Guardian σε πραγματικά εντυπωσιακή τιμή, καθώς, με κόστος κατασκευής μονάδας περίπου 800.000 δολάρια, η Ελλάδα θα αγοράσει το κάθε όχημα για μόλις 83.700 δολάρια.

Τα οχήματα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα και παρότι δεν θα συνοδεύονται από πολυβόλα και εκτοξευτές βομβίδων, ωστόσο, σύμφωνα με το National Interest, ακόμα κι έτσι, αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στις μηχανοκίνητες δυνάμεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με εγγυημένα ανταλλακτικά και φθηνό κόστος συντήρησης.

Όχημα-«passpartout»

Το M1117 Guardian είναι μια ευέλικτη και ισχυρή πλατφόρμα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς έχει ενισχυμένο σασί για να αντιμετωπίζει νάρκες, αλλά και θωράκιση για να αντέχει χτυπήματα πυροβολικού σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Σχεδιασμένο για αποστολές σε όλες τις συνθήκες και όλο τον κόσμο, το Μ1117 αποτελεί ένα όχημα-«πασπαρτού», καθώς μπορεί να παρέχει προστασία σε δυνάμεις πεζικού, να μεταφέρει άνδρες και οπλισμό, να πραγματοποιεί περιπολίες και ελέγχους, αλλά και να δρα σε αστικές περιοχές με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις

Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει παρουσιάσει και τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του οχήματος, με στόχο να δείξει την ευελιξία της πλατφόρμας: μεταφοράς πεζικού, όχημα διοίκησης και ελέγχου, όχημα αναγνώρισης, παρακολούθησης και στόχευσης και ασθενοφόρο.

Το National Interest σημειώνει ότι όποια από τις πιο «στρατιωτικές» εκδόσεις του Μ1117 και αν λάβει η Ελλάδα, αυτά θα αποτελέσουν, μια σημαντική ενίσχυση σε εξαιρετικά καλή τιμή. Η παραλαβή τους δε, αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021.