Λυκοφιλίες από την Άγκυρα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής - Υπέρ των κυρώσεων η Γαλλία - Ο ρόλος της Μέρκελ

Η Αθήνα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ενδεχόμενη και παραπειστική σίγουρα πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για έναρξη διερευνητικών επαφών στις περίπου δέκα μέρες που υπολείπονται, μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο άλλωστε, αναμένεται να γίνει συζήτηση και μάλιστα έντονη σχετικά με το αν θα πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει σε κυρώσεις προς την Άγκυρα.

Σήμερα, λήγει η τελευταία τουρκική Navtex για την πλεύση του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά η κυβέρνηση, με νωπή την εμπειρία από τον περασμένο Αύγουστο, θεωρεί ότι όποια κίνηση καλής θελήσεως κι αν κάνει ο Ερντογάν μέχρι το Συμβούλιο θα είναι τελείως προσχηματική και θα έχει στόχο να ρίξει “στάχτη στα μάτια” των Ευρωπαίων.

Οι ελληνικές συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αυτή τη φορά, μάλιστα, έχει στο πλευρό της και αρκετούς Ευρωπαίους, με πρώτον τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει μετατρέψει σε προσωπικό του στοίχημα την επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, ούτε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής μπορεί η Αθήνα να αποδεχθεί την έναρξη διερευνητικών επαφών, διότι θα πρέπει η Άγκυρα να προχωρήσει σε μία ουσιαστική κίνηση για έναρξη διαλόγου, με μορατόριουμ ερευνών που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου, ώστε οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να έχουν ορίζοντα και να διεξαχθούν σε ατμόσφαιρα αποκλιμάκωσης.

Τι περιμένει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρούν να αφουγκραστούν το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με τον Ερντογάν και την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει, αυτή τη φορά έστω, και με σημαντική καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι να στείλουν ένα ουσιαστικό μήνυμα προς την Άγκυρα . Τέτοιο που θα αποτρέπει νέα κλιμάκωση εκ μέρους της.

Ειδικότερα, αυτό θα ήθελε – και θεωρεί εφικτό – είναι να προχωρήσει η Ε.Ε στο επόμενο βήμα και να αναθέσει σε ειδική ομάδα την επεξεργασία των προτεινόμενων από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα δεν επιδείξει εποικοδομητική συμπεριφορά.

Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά των κυρώσεων

Η Αθήνα ποντάρει αρκετά στον Γάλλο πρόεδρο, που επιδιώκει όχι μόνο να επιβληθούν κυρώσεις στον Ερντογάν, αλλά να είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στην αντίπερα όχθη, η Ισπανία τάσσεται έντονα αρνητικά εναντίον της επιβολής κυρώσεων, καθώς η οικονομία της, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, συνδέονται σημαντικά με την Τουρκία.

Η στάση που τηρεί η Γερμανία

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η στάση της Γερμανίας, η οποία έχει αναλάβει τη διευκόλυνση των επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, παραμένει υπέρ του διαλόγου,. Παρά ταύτα,  μετά το πρόσφατο κρεσέντο προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, φαίνεται ότι και στο Βερολίνο οι προσδοκίες είναι περιορισμένες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν περνάει απαρατήρητη ούτε από τρίτες χώρες όπως η Σερβία, που παραδοσιακά, λόγω κυρίως των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, απέφευγε να συμμετάσχει σε εμπάργκο έναντι τρίτων χωρών.

Πλέον, από την Πέμπτη, η Σερβία γίνεται μία από τις τρίτες, εκτός Ε.Ε., χώρες που συντάσσεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της παράτασης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, που εγκρίθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2019.