Κορωνοϊός – Μητσοτάκης : Καμία χαλάρωση εν όψει τρίτου κύματος - Χωρίς εμβόλιο δεν ξεφεύγουμε από την πανδημία

Την λύπη του για τα «όσα στενόχωρα συμβαίνουν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την εκθετική αύξηση των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο.

«Υπάρχει ένας δρόμος, αυτός της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι πάρα πολύ στενόχωρο αυτό που έγινε στην πατρίδα μας τις τελευταίες ημέρες. Στενοχωριέμαι όταν ο αριθμός των συμπολιτών μας ανάγεται σε επίπεδο στατιστικής. Κάθε ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Status Press 107,7» της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι μετά τον σημερινό κύκλο των επαφών του με τους τοπικούς άρχοντες αλλά και τους υγειονομικούς στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, θα γίνουν βελτιώσεις στον μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως διευκρίνισε μια εξ’ αυτών αφορά στην προσθήκη ειδικών από την δοκιμαζόμενη περιφέρεια στην επιτροπή των ειδικών:

«Μου ζήτησαν να υπάρχουν δυο εκπρόσωποι στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων από την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και το βρήκα λογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «καθώς αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι περάσαμε την ένταση, θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα, τα οποία θα κάνουμε, για να μη διακινδυνεύσουμε μια έξαρση της πανδημίας». Πρόσθεσε δε ότι «ακόμη η μάχη κατά του δευτέρου κύματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα πάρουμε και θα εξετάσουμε τα στοιχεία. Εκτός και πέρα από τα κρούσματα τα οποία έχουμε διαγνώσει. Μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «σήμερα που μιλάμε, έχουμε μικρότερη πίεση στον πυκνό αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στον περιαστικό ιστό της πόλης».

Ανέφερε, εξάλλου πως «από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Συνεργαστήκαμε με τον ιδιωτικό τομέα και όπου κρίναμε ότι δεν μπορούσαμε χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο της επίταξης. Δεν υπάρχει κλίνη αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα που να είναι αναξιοποίητη».

Για το εμβόλιο: «Θα το κάνω πρώτος εγώ και η οικογένειά μου»
Όπως είπε ο πρωθυπουργός για το εμβόλιο, «δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την πανδημία και τους περιορισμούς εάν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός. Κατά συνέπεια εμείς θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο έναντι του Covid 19, o κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Πρώτος και εγώ και η οικογένεια μου. Ενθαρρύνω και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε όλοι μαζί. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι πέραν των κρατικών επιλογών θα κινηθούμε σε ότι αφορά στα ταξίδια σε αυτήν την κατεύθυνση. Εγώ δεν προκειται να κυνηγαω με το εμβόλιο στους δρόμους τους ανθρώπους. Πρέπει να γνωρίζουν όμως όλοι ότι μπορεί η αγορά να επιβάλει μια τέτοια κίνηση. Θα είναι εμβόλια, τα οποία θα είναι απόλυτα ασφαλή. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι αποτελεσματικά».

«Ζητώ λίγη υπομονή ακόμη – Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

«Καταλαβαίνω την κούραση την αγωνία και ενδεχομένως το φόβο. Ζητώ ειλικρινά λίγη υπομονή ακόμη. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι τα Χριστούγεννα. Να αποφύγουμε το συγχρωτισμό. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Επιλέξτε μία οικογένεια ακοόμα. Τώρα τουλάχιστον βλέπουμε την κορυφή του βουνού. Δεν θα πω κάτι γι’ αυτό (ενν. αν θα είναι ανοιχτή η αγορά). Θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα, γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την κριτική του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε βάρος του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, απάντησε ως εξής:

Δεν θέλω να μπω σε καμία κομματική αντιπαράθεση και δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Δεν έχει καμία σύγκριση. Σήμερα όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται και όποιος έχει ανάγκη περιθάλπεται. Πιέστηκε το ΕΣΥ και άντεξε. Όπου πρέπει να γίνονται αεροδιακομιδές, γίνονται. Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία. Η πανδημία έχει αυτό ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό: την αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης».

Για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών
Στο ερώτημα εάν επίκεινται και νέες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή τη στιγμή η εισήγηση του υπουργείου είναι ότι ως προς τον κύκλο των επιτάξεων είμαστε καλυμμένο», τόνισε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας την υλοποίηση του βασικού άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού που είναι η ενίσχυση των εξειδικευμένων υποδομών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ενόψει και ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, με τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων ΜΕΘ.

Για τα τεστ κορωνοϊού: Ήταν λάθος ότι αφέθηκε ελεύθερη η αγορά
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως ήταν λάθος το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερη η αγορά ως προς την τιμολόγηση των τεστ και εκτίμησε πως η παρέμβαση που έγινε για τα τεστ αφορούσε πρωτίστως τα καινούργια rapid test που μπαίνουν στην αγορά.

«Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι εκεί δεν θα υπήρχε αισχροκέρδεια. Θέλω επίσης να πω ότι ένα μέρος των υπαρχόντων τεστ γίνεται δωρεάν», πρόσθεσε.

Για το άνοιγμα του τουρισμού
Για τις επικρίσεις ως προς το ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόωρο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική για το άνοιγμα του τουρισμού θα πρέπει να μας πουν πως θα αναπληρώναμε τα περίπου 5 δισ. ευρώ των εσόδων από τον τουρισμό».

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε μερικές φορές και στην κρατική μηχανή υπάρχουν δυο ταχύτητες. Υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που θεωρούν ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Και προφανώς σε αυτήν την κατηγορία εντάσσω και κάποιους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι στο δημόσιο σήμερα γίνεται μια επανάσταση σε ότι αφορά στην επαφή του πολίτη με το δημόσιο».

«Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά. Αλλά έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά. Έχω μιλήσει και ενδεχομένως να έχω παρεξηγηθεί για την ατομική υπευθυνότητα. Αλλά δεν το έκανα κουνώντας το δάκτυλο», είπε εξάλλου ο πρωθυπουργός.

Για το «μαξιλάρι» ρευστότητας
«Δεν είναι μαξιλάρι και δεν μου αρέσει όπως λέγεται αλλά εν πάση περιπτωσει αυτό που ισχύει είναι ότι τα μισά είναι δεσμευμένα και τα αλλα μισά αντλήθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ. Καταρχάς δεν πιστεύω ότι θα είναι εκεί το χρέος μας. Όλες οι χώρες δέχονται μεγαλη πίεση. Όσο η ΕΚΤ θα εξακολουθει και στηριζει τις ευρωπαϊκές οικονομίας, το απόλυτο ύψος του χρέους δεν θα με προβληματιζει διότι και μετά την κρίση ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα βελτιωθεί», σημείωσε ο κ Μητσοτάκης.