Μητσοτάκης: Παρά τις πολλές δυσκολίες η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες

Για στιγμή δύσκολης μάχης για την πανδημία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας  για τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, την συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αντοχή αλλά και στη συνοχή της κοινωνίας, καθώς και στην τόνωση της απασχόλησης.
Υπογράμμισε ότι κεντρικό στοιχείο αποτελεί  η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ανέφερε ως παραδείγματα ότι ένας εργαζόμενος με μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιο κέρδος 228  ευρώ και ένας εργαζόμενος με μισθό 2000 ευρώ θα έχει κέρδος 456 ευρώ.
Διπλασιασμός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξάλλου πολύ σημαντικό τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος  για τον Δεκέμβριο, ενώ τόνισε ότι η παρέμβαση του στη Βουλή έχει κεντρικό στόχο: Να είναι όλοι βέβαιοι ότι η Πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.
“Όπως δίνει την μάχη για τη υγεία όλων, το ίδιο μεθοδικά εργάζεται και για την ευημερία όλων”, ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι 9 δισ. έχουν κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις μέχρι τώρα και θα φθάσουν τα 11 δις ως το τέλος του έτους, ενώ απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, υποστήριξε ότι “η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση” και σημείωσε  ότι βλέπει “ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανεξοδη πλειοδοσία”.
Αναφερόμενος τέλος στο κοινοβουλευτικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα επισήμανε τα νομοσχέδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό και το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Δευτερολογία: Αναφορά στην πανδημία

Το ζήτημα της πανδημίας κυριάρχησε στην δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να επικοινωνήσει με τα πολιτικά κόμματα ώστε να δρομολογηθεί μία μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας ώστε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την ανάγκη να εμβολιαστεί.
Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κρίση είναι εκτός ελέγχου ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αν σήμερα κάποιος πολίτης χρειάζεται περίθαλψη θα την έχει γιατί αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. “Αυτή η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ”, τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ο πυλώνας της καθολικής δημόσιας πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενοχλείται όταν βλέπει ότι “ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχει φιλοτεχνήσει, δεν υπάρχει” και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει εμμονή στο να ισχυρίζεται ότι η ΝΔ έχει ιδεολογικό πρόβλημα με το ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε διαστρέβλωση της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας για τις ΜΕΘ, την οποία κατέθεσε ολόκληρη στα πρακτικά, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι που και ο ίδιος έχει πει, ότι προφανώς θέλουμε πολλές περισσότερες ΜΕΘ και γι’ αυτό τις αυξάνουμε, είναι όμως η τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος και πρέπει να περιορίσουμε την πανδημία.

“Χαιρεκακία κάποιων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης”

Έκανε λόγο για “χαιρεκακία κάποιων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τόνισε ότι “ανέχεστε στην ΚΟ το φαινόμενο Πολακη, με τον οποίο ταυτίζεστε απόλυτα όσο τον καλύπτετε.”
Τόνισε επίσης ότι αυτή την πανδημία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε “με σεμνότητα και ταπεινότητα, εγκράτεια, αυτοσυγκράτηση, χωρίς ακρότητες και με αυτοκριτική εκεί που χρειάζεται”.

Απαντώντας εξάλλου στην οικονομική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε “εσείς ξετινάξατε και διαλύσατε την μεσαία τάξη, εμεις μειώνουμε την φορολογία σε όλες τις επιχειρήσεις, μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος και στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις με τις αναστολές και την επιστρεπτέα προκαταβολή για να μείνουν όρθιοι και να ξεπεράσουν την πανδημία.