Δημοσκόπηση Κάπα Research: Διαφορά 14 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Τα ΜΜΜ υπεύθυνα για το 2ο κύμα της πανδημίας

Διαφορά 14 μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ethnos.gr, εν μέσω της πανδημίας και της διαχείρισης της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ενώ κρούει «καμπανάκια» και για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδιαφέρον δε, παρουσιάζουν και τα ποσοστά απόδοσης ή όχι εμπιστοσύνης στον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στη πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37.4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,4%.  Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το Μέρα25 με 2,8%.

Εδώ, η κυβέρνηση δείχνει να διατηρεί άνετο προβάδισμα παρά τις σκληρές συνθήκες της πανδημίας, ωστόσο καταγράφεται μια πτώση της ΝΔ κατά 1,7%  σε σύγκριση με τον Ιούνιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,1%.  Τον Απρίλιο του 2020, στην μέτρηση της ίδιας εταιρίας, η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό της με 41,2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ παίρνει ποσοστό 65% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 20%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25% και «κανένας από τους δυο» με 29%.

Έξι στους 10 πολίτες δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ μάλλον όχι λέει και το 15%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψήφιζαν οι πολίτες αν είχαμε σήμερα εκλογές είναι (δύο επιλογές): Οικονομία με ποσοστό 40%, πανδημία και άλλα θέματα υγείας με 30%, εθνικά θέματα με 26%, ασφαλιστικό, εργασιακά, συντάξεις με 25% και Παιδεία με 16%.

Η αξιολόγηση για την διαχείριση της κρίσης

Εξίσου ενδιαφέρον όμως είναι και το τμήμα της έρευνας που αφορά αφενός την διαχείριση της πανδημίας, και αφετέρου στις αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη της υγειονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, οι απόψεις πλέον διίστανται: Από το 91% που ήταν τον Μάρτιο η θετική ή μάλλον θετική άποψη, σήμερα έχει πέσει στο 48% και η αρνητική από το μόλις 8% έχει πάει στο 48%.

Την αυξημένη δυσαρέσκεια όμως δεν την εισπράττει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αξιολογείται ως ικανότερος να διαχειριστεί την κρίση: Σε ποσοστό 64% οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε μια υποθετική ερώτηση πώς θα διαχειριζόνταν την κρίση η αξιωματική αντιπολίτευση το 44% λέει χειρότερα ή μάλλον χειρότερα και το 30% σίγουρα ή μάλλον καλύτερα.

Δημοσκόπηση Κάπα

Στα Μέσα Μεταφοράς, αποδίδει την έκρηξη της πανδημίας, το 77% των πολιτών

Την ίδια ώρα, το «καμπανάκι» για την κυβέρνηση χτυπά στις αιτίες της πανδημίας και στο που πρέπει να δοθεί βαρύτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης: Το 57% ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, το 37% τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ και το 36% στήριξη ων αδύναμων.

Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι για το 77% η βασική αιτία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ το 72% το αποδίδει στις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας και το 70% στο άνοιγμα του τουρισμού.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης σε Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Το 60% εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ υπάρχει κι ένα ισχυρό 38% που λέει ότι τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου. Στο 46% είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης στον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ το 53% τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου.