Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων & διασωληνώσεων - Γίνεται εξάπλωση εντός οικογενειών

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την τακτική και εξ’ αποστάσεως πλέον ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επίπτωση. Κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lokdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Τη στιγμή αυτή σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα συστήματα υγείας, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία για παράδειγμα, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη.

Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κορωνοϊός – Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

Θα έχουμε δυστυχώς αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν σήμερα πάνω από 1230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ covid που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου, ξεπεράσαμε τις 200 και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊού ξεπεράσαμε τις 1500», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Ήδη ωστόσο μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε, ότι δυστυχώς θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων, τις επόμενες ημέρες. 

Αγωνία για την αγορά τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς για τα Χριστούγεννα είπε ότι όλο το 2020 θα είναι αλλιώς και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τα μέτρα των ειδικών και να προστατεύουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας. Ας μην βιαζόμαστε και ας κάνουμε αυτή την μικρή θυσία, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στην λήξη της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας.

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ»

Ο κ. Πέτσας, επεσήμανε στη συνέχεια ότι «κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης κι όταν αυτό δε κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και τέθηκε το προσωπικό της στη διάθεση της Δ΄ ΥΠΕ. Ήταν άλλωστε κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έγινε νόμος του Κράτους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν covid περιστατικά με μη covid και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευομένων σε άλλες κλινικές. Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ.

Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες να μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.