Κικίλιας: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για covid-19 που θα αναπτυχθεί από τη πρώτη στιγμή που θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει να παραλάβει κεντρικά τα εμβόλια και για όλη την Ευρώπη θα δοθούν 1,1 δις δόσεις. Όλες οι χώρες θα παραλάβουν την ίδια στιγμή τα εμβόλια ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας και η τιμή θα είναι ίδια για κάθε χώρα.

Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται με 6 εταιρείες παραγωγής εμβολίων και ήδη με τις 4 έχουν υπογραφεί συμβόλαια.

Στη χώρα μας θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Στην Αττική θα υπάρχουν 245 εμβολιαστικά κέντρα και ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού μέσω sms ή διαδικτύου.

Ασφάλεια εμβολίου 

Την πρόθεσή του να εμβολιαστεί πρώτος ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν επιφυλάξεις που μπορεί να διατυπωθούν από πολίτες για την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους καθώς λογίζονται ως δημόσια αγαθά. Επιπρόσθετα τα εμβόλια θα παραδοθούν σε όλες της χώρες της ΕΕ

Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως θα γίνει ο εμβολιασμός με τα εμβόλια που θα πάρουν πρώτα άδεια κυκλοφορίας και χαρακτήρισε τους εκπαιδευτικούς ως ομάδες που πρέπει να προηγηθούν. Όπως εξήγησε πως για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.

Κικίλιας: «Θα εμβολιαστώ πρώτος»

Την πρόθεσή του να εμβολιαστεί πρώτος ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν επιφυλάξεις που μπορεί να διατυπωθούν από πολίτες για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και τα εμβόλια θα είναι δωρεάν για όλους.
Η ενημέρωση έγινε παρουσία της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως θα γίνει ο εμβολιασμός με τα εμβόλια που θα πάρουν πρώτα άδεια κυκλοφορίας και χαρακτήρισε τους εκπαιδευτικούς ως ομάδες που πρέπει να προηγηθούν.

Η καθηγήτρια εξήγησε πως για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.

Parousiasi-20201118-1

 

Οι συμφωνίες της ΕΕ για τα εμβόλια

Θα υπάρξει κεντρική προμήθεια των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Parousiasi-20201118-1

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Τα εμβόλια από τις κεντρικές αποθήκες θα καταλήξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν συνολικά 1018 εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα.

Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε πως εάν έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, τότε θα αυξηθούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Κατά μέσο όρο ένας εμβολιασμός θα διαρκεί περί τα 10 λεπτά.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά περιφέρεια
Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανά υγειονομική περιφέρεια καθορίζονται ως εξής:

1η ΥΠΕ: 245
2η ΥΠΕ: 135
3η ΥΠΕ: 123
4η ΥΠΕ: 129
5η ΥΠΕ: 144
6η ΥΠΕ: 176
7η ΥΠΕ: 66

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

 

 


Με ραντεβού για το εμβόλιο
Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού μες τις αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για ραντεβού: Είτε μέσω αποστολής SMS, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου.

 

Το σχέδιο εμβολιασμού για τους οίκους ευγηρίας

 

Μέριμνα για το εμβόλιο στους πρόσφυγες
Μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εμβόλια σε 35 φυλακές της χώρας
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις 35 φυλακές όλης της χώρας.