Απαγόρευση μετακινήσεων από & προς το Λεκανοπέδιο, σκέφτεται η κυβέρνηση

Την επιβολή κάθε μέτρου ανάσχεσης της πανδημίας, σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου, ιδανικά να ματαιώσει και ρεαλιστικά να αναβάλλει ένα γενικό lockdown στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου η εν λόγω εξέλιξη, μοιάζει όλο και πιο πιθανή.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες συζητήθηκε εκτενώς η πιθανότητα να απαγορευτεί είτε για το επικείμενο Σαββατοκύριακο, είτε γενικότερα η μετακίνηση από νομό σε νομό, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού από εκδρομείς σε γειτονικούς νομούς με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρ ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

“Έχω την αίσθηση ότι θα ληφθεί μέριμνα πλέον και για αυτό” είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (OPEN ).

O κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι τόσο ύπουλος αυτός ο κορωνοϊός, ασυμπτωματικός στους νέους ανθρώπους, που μπορεί να κολλήσει οποιοσδήποτε εάν δεν προσέξει.

“Αποδείχθηκε αυτό δυστυχώς περίτρανα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, που μάς αναγκάζει μόνιμα να αναθεωρούμε τα δεδομένα μας. Δεν θα σκεφτώ δεύτερη στιγμή και δεν θα σκεφτούμε το θέμα της επικοινωνίας πάνω από την ουσία, την ανθρώπινη υγεία και τη Δημόσια Υγεία. Εάν βλέπουμε να αλλάζουν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, με τις υπερπολλαπλάσιες κατειλημμένες ΜΕΘ-COVID και την αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων, τότε ναι, βεβαίως θα παρθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δύσκολος χειμώνας

Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη και πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε σε μία πανδημία, τόνισε ο Β. Κικίλιας προσθέτοντας: «Σήμερα το Βέλγιο, στο οποίο έχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία και οι εντατικές, στέλνει όσα περιστατικά μπορεί στη Γερμανία και οι γιατροί νοσηλεύουν ενώ είναι θετικοί στην COVID. Η Ολλανδία το ίδιο. Η Γαλλία έχει 50.000 κρούσματα την ημέρα. Η Αγγλία έχει να δηλώσει rapid test και να κάνει test από την 28η Οκτωβρίου.

Η καγκελάριος Μέρκελ βγήκε η ίδια δύο φορές σε διάγγελμα εντός 3 ημερών. Βλέπετε ότι η μία χώρα πίσω από την άλλη πηγαίνουν σε lockdown πλέον. Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών».

Σχεδόν διπλάσιες οι κλίνες ΜΕΘ

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει γίνει ένα Ράλι τους τελευταίους μήνες και είπε ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ, έχουν προσληφθεί 7.000 υγειονομικοί, έχει εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι καθώς έχει αυξηθεί 30 φορές πάνω ο αριθμός των τεστ και των rapid tests.

«Είδατε το έκτακτο σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Από αύριο το πρωί μετακινείται και εγκαθίσταται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και θα επιβλέψει ο ίδιος την κατάσταση εκεί», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το Ε.Σ.Υ. με τη συμπεριφορά μας:

«Η πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας πλέον στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και με ευσυνειδησία, αυταπάρνηση και ηρωισμό οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο και κάνουν το καθήκον τους.

Για αυτό και λέω ξανά και ξανά ότι πρέπει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε και πρέπει με τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο μας να μην επιβαρύνουμε ακόμα παραπάνω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προφανώς υπάρχουν ακόμα εφεδρείες.

Βεβαίως υπάρχουν Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες πιέζονται λιγότερο αυτή τη στιγμή απ’ ότι, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη. Όμως, βλέπετε ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι».