Β. Κοντοζαμάνης: Αδιανόητο κάποιος να ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ

Ηχηρή απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Yγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε όσους αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος ασθενών με κορωνοϊό παραμένει εκτός ΜΕΘ, καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για ψέματα και συκοφαντίες, τα οποία προσβάλλουν τις εντατικές προσπάθειες του Συστήματος Υγείας.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Κοντοζαμάνης ανάφερε συγκεκριμένα: «Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και όποιος το κάνει αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι και βεβαίως προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την πανδημία».

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός και όχι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της.

Στην επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες

Ο κ. Κοντοζαμάνης παρέθεσε μάλιστα  στοιχεία για τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στην επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές. Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140, εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές. Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό και πόρους

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός τόνισε ότι το σύστημα υγείας ενισχύεται διαρκώς με προσωπικό και με οικονομικούς πόρους. Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται στη μάχη με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών και διεξάγεται και διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό, εφόσον χρειαστεί.

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας. Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες που δίνονται, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες στιγμές».