Αναστολή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., ζήτησε η Ελλάδα

Ώρα δράσης στα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να προχωράει σε κίνηση υψηλής διπλωματικής βαρύτητας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την ευρωπαϊκή δυσθυμία, όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρελί, ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή αυτή, υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, τα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Μήνυμα αποδοκιμασίας προς την Άγκυρα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων, τονίζοντας πως ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.