Κ. Καραμανλής για αστικές συγκοινωνίες: «Δεν είχε αγοραστεί ούτε ένα λεωφορείο τα τελευταία χρόνια»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στο Mega, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην αναδιοργάνωση του πεδίου των αστικών συγκοινωνιών αλλά και στο σύστημα διαλειτουργικότητας των διοδίων.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι το πεδίο αντιπαράθεσης μεταφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν διαφορετικά, ισχυρά, γεωπολιτικά συμφέροντα σε σχέση με το Αιγαίο, όπου δηλαδή τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ανέφερε μάλιστα  και την ανακοίνωση της Ρωσίας για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί μία επανεκκίνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Αναβαθμισμένη η διεθνής εικόνα της Ελλάδας

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε επίσης ότι η διεθνής εικόνα της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, που είχε υιοθετηθεί το 1996, εγκαταλείπεται και η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον μία πολιτική αυτοπεποίθησης.

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών μιλώντας για την  κατάσταση που επικρατούσε στο πεδίο των αστικών συγκοινωνιών τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι δεν είχε αγοραστεί ούτε ένα λεωφορείο και δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη για περισσότερο από μία δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε συγκεκριμένα: «Παραλάβαμε 850 λεωφορεία. Και καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε στους δρόμους της Αθήνας περίπου 1.100 λεωφορεία.

Σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ Αττικής-Εφαρμογή του θεσμού εκμίσθωσης (leasing)

Ξέρουμε, όμως, ότι αυτό δεν είναι αρκετό, κι επιπλέον ο στόλος είναι πολύ γερασμένος. Έχουμε μέσο όρο ηλικίας στόλου στα λεωφορεία 17 έτη. Για αυτό, κάναμε μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με τα ΚΤΕΛ. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε παραλάβει 200 λεωφορεία.

Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα δρομολογηθούν στα περιφερειακά δρομολόγια και αυτό θα απελευθερώσει αρκετά οχήματα για να έρθουν στο κέντρο. Επίσης κάνουμε κάτι πρωτοποριακό στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που έγινε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη: Εφαρμόζουμε το θεσμό της εκμίσθωσης, του leasing, δηλαδή έρχονται 300 λεωφορεία με leasing».

Πρoσέθεσε δε ότι θα ξεκινήσει και ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια οχημάτων, ο οποίος όμως θα απαιτήσει χρόνο καθώς γίνεται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εξήγησε ότι δεν μπορεί να περιμένει η χώρα εν μέσω κορωνοϊού δύο χρόνια, για αυτό και βρέθηκε η λύση με τα ΚΤΕΛ και με το leasing.«Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα βελτιώνεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών», εκτίμησε.

Σύστημα διαλειτουργικότητας στα διόδια

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στην εφαρμογή του συστήματος διαλειτουργικότητας στα διόδια, από τις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο ο οδηγός θα μπορεί με όποιον πομποδέκτη ήδη διαθέτει να κυκλοφορεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Σε δεύτερη φάση, ο οδηγός θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όλα τα εκπτωτικά πακέτα που δίνουν οι διάφοροι παραχωρησιούχοι και επίσης θα μπορεί να «γεμίζει» τον πομποδέκτη του στα σημεία εξυπηρέτησης όλων των παρόχων.

«Η μεγάλη καινοτομία είναι – κάτι που είναι παράλογο ότι δεν συνέβαινε τόσα χρόνια – ότι θα χρησιμοποιούμε έναν πομποδέκτη για τις μετακινήσεις μας από 4 Νοεμβρίου. Και με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνουμε τους χρήστες στην ουσία να προμηθευτούν πομποδέκτη, έτσι ώστε να αποφύγουμε το συνωστισμό στα διόδια, δηλαδή τις μεγάλες ουρές», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.