Μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία: Προκλητική κίνηση το άνοιγμα των Βαρωσίων-Να ανατραπεί η απόφαση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, νωρίτερα σήμερα, με τον Κύπριο ομόλογό του, χαρακτήρισε ως προκλητική κίνηση το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, κατά την συζήτησή του με τον Kύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την τουρκική αυτή ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε προσπάθεια διεξαγωγής συνομιλιών για επίτευξη διαλόγου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συζήτησαν τις ενέργειες της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” για να ανοίξει εκ νέου ένα μέρος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση».