ΣΥΡΙΖΑ για Σύνοδο Κορυφής: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη-Η έλλειψη κυβερνητικής στρατηγικής αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα σημερινά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της», απέναντι στην διαρκή τουρκική προκλητικότητα.

Συγκεκριμένα, μέσω σχετικής ανακοίνωσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε πλήρως ως προς το να εξασφαλίσει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις αλλά δίνεται επίσης στην Τουρκία ουσιαστικά το μήνυμα ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των ενεργειών στις οποίες θα προβεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία.

Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 ν.μ. από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα», αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στην Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ναυτικά μίλια».