Ν. Δένδιας: Ήμασταν έτοιμοι για διάλογο αλλά αντιμετωπίζουμε μια επανάληψη της τουρκικής προκλητικότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Δένδιας, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αρμένιο ομόλογό του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ερεβάν, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Δένδιας προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

 Κοινός παρανομαστής της γενικευμένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκιά-Θα πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα ότι όλες οι εντάσεις στην ευρύτερη  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, η οποία παράλληλα αγνοεί και την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

«Τονίζουμε συνεχώς το προφανές. Ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της», προσέθεσε ο κ. Δένδιας.

Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ανάγκη εξεύρεσης λύσης δια της διπλωματικής οδού

Όσον αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, με την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ως προς το ζήτημα αυτό, ανέφερε τα εξής:

«Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, σημείωσε την ανάγκη να γίνει προσπάθεια για ειρηνική λύση υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ενώ παρότρυνε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έκκληση για την παύση των παρεμβάσεων εξωτερικών παραγόντων.

Καμία ανοχή σε προσβολές, ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την καταδίκη του ως προς τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Μπακού για διαβουλεύσεις.

«Έχω υπογραμμίσει προσωπικά ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε προσβολές, ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις που φαίνεται δυστυχώς να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες άλλων γειτονικών χωρών», ανέφερε συγκεκριμένα.

 Η τριμερής σχέση Ελλάδας- Αρμενίας-Κύπρου προωθεί την ειρήνη

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε επίσης το ζήτημα της Κύπρου με τη συνέχιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και το άνοιγμα μέρους του παράκτιου μετώπου των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε μάλιστα ότι η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας, η οποία προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αναφέρθηκε παράλληλα τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Αρμενίας που βασίζονται σε ανθεκτικούς ιστορικούς δεσμούς, ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας.