Κ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής

Την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των τουρκικών  προκλήσεων, και η συζήτηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας η οποία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. «Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να έχει τις ανάλογες συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στην πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας ότι «εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να λάβουμε μέτρα τοπικού χαρακτήρα δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ελλάδα τα πάει καλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες αλλά θα χρειαστεί εφαρμογή των μέτρων που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί. Εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική μεσόγειο γιατί δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο κ. Μισέλ. Θα συζητηθεί αύριο, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Η Τουρκία είναι συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να δείξει η ΕΕ ως προς ην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ίδια προκειμένου η Τουρκία να έχει τις ανάλογες συνέπειες εφόσον συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά»

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ

Τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία παρεμποδίζει τον διάλογο, έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας εξέφρασαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να τεθούν όρια σε αυτήν.