«Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης» απαντά η Άγκυρα για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Σε τεχνικό πρόβλημα αποδίδει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι επισημαίνει ότι «είχε δοθεί άδεια στην πτήση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για το Ιράκ, ωστόσο μετά τη βλάβη του αεροσκάφους στη Βαγδάτη η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε ένα δεύτερο αεροσκάφος το οποίο είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η είδηση ότι το αεροσκάφος του κ. Δένδια κρατήθηκε πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο μας είναι καθοδηγούμενη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ενώ διευκρινίζει ότι «το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και το σύστημα Eurocontrol το επιβεβαιώνει. Όταν έφθασε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ζητήθηκε άμεσα το σχέδιο πτήσης από τις Ιρακινές αρχές και μόλις παραδόθηκε το αεροσκάφος συνέχισε με ασφάλεια την πορεία του».

«Φυσικά κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να πετά χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση η ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν βασικό μας μέλημα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε δοθεί εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η τουρκική πλευρά απέδιδε αρχικά το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Κατά τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν το διάβημα. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.