Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία: Κοντά στο Καστελλόριζο & το πλωτό γεωτρύπανο Kanuni (Χάρτες)

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η Άγκυρα δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα, στέλνοντας από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, για… «πέρασμα» στην περιοχή και το πλωτό γεωτρύπανου «Kanuni».

Το γεωτρύπανο “kanuni” έκανε αργά το βράδυ την εμφάνισή του και σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, έχοντας προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκία: Κλιμακώνει την ένταση, μετά το Oruc Reis και το Kanuni στο Καστελόριζο | ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ωστόσο παραμένει στα πέριξ του σημείου, όπου πλέει το Oruc Reis, προβαίνοντας σε μία ακόμη κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ελλάδας.

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz, που παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις, σε πολύ μεγάλα βάθη.

Το στίγμα του Kanuni

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, είναι δεδομένο πως πρόκειται για μια ακόμα κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «δυναμιτίζει» το κλίμα και απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επανέναρξης τους διαλόγου, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Την ίδια ώρα το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελλόριζο και κινείται προς ώρας, στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

Το στίγμα του Oruc Reis