Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Στο Πεντάγωνο ο Aμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ και ο Τζέφρι Πάιατ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα στο γραφείο του τον βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και άλλους  Αμερικανούς  αξιωματούχους.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο κ. Κούπερ μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Φλώρο θα μεταβεί στη Σούδα και έπειτα στην Κύπρο.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρει ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.

Ο Αμερικανός Αξιωματούχος ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Κούπερ η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ , στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κλαρκ Κούπερ θα βρεθεί η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή έρχεται λίγο μετά την πολύ σκληρή παρέμβαση κατά της Τουρκίας, στην οποία προχώρησε την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη νέα  NAVTEX.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τη NAVTEX και κατηγορεί την Άγκυρα ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, τόνισε τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει την έναρξη των κρίσιμων διερευνητικών επαφών.

Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».