«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις
Τόνισε ότι – όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους – θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, ενώ σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα αναπτύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπαναχωρεί
Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα
Επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και άφορα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία». Αν δεν τα βρούμε, πρόσθεσε, υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Υπογράμμισε, δε, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να άφορα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανέμενε την τούρκικη κίνηση με το «Oruc Reis» μετά από τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.