Ν. Κεραμέως για καταλήψεις: Δεν γίνεται μια ισχνή μειοψηφία να εμποδίζει την πλειοψηφία να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές από το βήμα της Βουλής, ότι το υπουργείο επιθυμεί τον διάλογο με τους μαθητές αλλά υπό την προϋπόθεση ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και δεν θα χαθούν άλλα μαθήματα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε  ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, η υπουργός επεσήμανε ότι δεν γίνεται στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας, «ισχνές μειοψηφίες» να επιβάλουν τη βούλησή τους στην πλειοψηφία των μαθητών που επιθυμεί να πάει στο σχολείο.

Ν. Κεραμέως: Από τις καταλήψεις πλήττονται περισσότερο αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους

«Είναι δυνατόν μια ισχνή μειοψηφία να εμποδίζει την πλειοψηφία να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση; Να εμποδίζει το αγαθό αυτό;», αναρωτήθηκε η υπουργός και έσπευσε να  προσθέσει: «Από τις καταλήψεις πλήττονται περισσότερο αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε παιδαγωγικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερου φαινομένου. Επιλέξαμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Δεν νοείται κανείς να χάνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση λόγω των ισχνών μειοψηφιών».

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως εξέθεσε αναλυτικά τις προθέσεις του υπουργείου όσον αφορά  τους καταληψίες, αναφέροντας: «Αλίμονο αν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση! Οι ίδιοι αποκλείουν τους εαυτούς τους, τι αξιακό κώδικα να δώσουμε; Ότι είναι φυσιολογικό να κλείνεις το σχολείο, να παρεμποδίζεις να ανοίξει;». Τόνισε μάλιστα ότι η πρακτική των καταλήψεων διαιωνίζεται ως συνήθεια, που στηρίζεται και από πολιτικές παρατάξεις.

Από το σύνολο των 14.000 σχολείων μόνο 27 παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, είπε πως μόλις 27  παραμένουν κλειστά από το σύνολο των 14.000 και μόλις 186 τμήματα από τα συνολικά 80.000. Ανέφερε δε ότι το υπουργείο έκανε αποδεκτό το 98% των αιτημάτων της ΟΛΜΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης δήλωσε σοκαρισμένος από την απόφαση του υπουργείου να αποκλείσει από την τηλε-εκπαίδευση όσους μαθητές συμμετέχουν σε καταλήψεις, ενέργεια την οποία μάλιστα χαρακτήρισε αντισυνταγματική, ζητώντας από την υπουργό να την ανακαλέσει.