Κ. Μητσοτάκης σε Σ. Μισέλ: Θα θέσω στη Σύνοδο τη νέα πρόκληση της Άγκυρας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Στ. Πέτσας: Αναξιόπιστη η Τουρκία
«Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της και όσοι πίστευαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαψεύσθηκαν», τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες προκειμένου να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια, ούτε συνέχεια, υπάρχει, αντίθετα, κλιμάκωση, σημείωσε. «Άρα δεν χρειάζεται να φθάσουμε στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και γι’ αυτό, το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην «ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων προκειμένου η Τουρκία να νιώσει περισσότερο το μαστίγιο και όχι το καρότο αυτή την φορά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι με τις ενέργειές της η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα Ελλάδας και Κύπρου, είναι θέμα Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, σε «μία απαράδεκτη, σοβαρή κλιμάκωση που βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες».

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε πρωτοβουλίες εκ μέρους του πρωθυπουργού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικοινωνήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της κ. Μέρκελ, ενώ έκανε λόγο για τακτικές κινήσεις ως το Συμβούλιο που θα φανούν τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας μας δεν αλλάζει και οι διερευνητικές είναι μέσα στη στρατηγική μας. Σημείωσε ότι αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα, επανέλαβε ότι έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών, ξεκαθάρισε όμως ότι έχουμε δύο γεγονότα τα τελευταία 24ωρα. Ανέφερε εξάλλου ότι οι διερευνητικές δεν ήταν να ξεκινήσουν αυτές της ημέρες και σημείωσε ότι θα δούμε πως θα εξελιχθούν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο