Αποφασισμένη να μπλοκάρει την επιστροφή των ναζιστών στην πολιτική ζωή, η κυβέρνηση - Πώς θα ξεπεράσει τα εμπόδια του νέου Π.Κ.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να υπερπηδήσει το εμπόδιο που έχει προκύψει από την αλλαγή του ποινικού κώδικα, αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, θέλοντας ξεκάθαρα να τα μπλοκάρει και παράλληλα να αξιοποιήσει στο έπακρο, τα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα που προκλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταγγελίς Κοντονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγίες, ώστε η  σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να μην  αναληφθεί άμεσα, αλλά αφού δημοσιοποιηθεί και μελετηθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα, ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Aποδοκιμάστηκε στη δίκη της ΧΑ ο Μιχαλολιάκος | ΣΚΑΪ

“Μπλόκο” στην πολιτική επιστροφή των Χρυσαυγιτών 

Κατά τις ίδιες πηγές, το «μπλόκο» στην επιστροφή των στελεχών της Χρυσής Αυγής στα πολιτικά δρώμενα δεν θα γίνει μέσω αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα, αλλά στην εκλογική νομοθεσία.

Όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούσαν παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα είχαν ως στόχο απλά τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης διάταξης, δηλαδή εκείνης που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τον κατ’ αρχάς κυβερνητικό σχεδιασμό, η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση –ενδεχομένως και για εμπλοκή σε άλλα σοβαρά αδικήματα– με τη θέσπιση σχετικού «κωλύματος» θα ενσωματωθεί στην εκλογική νομοθεσία και θα αφορά πρόσωπα και όχι συνολικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, η Ελλάδα δεν διαθέτει, όπως η Γερμανία, Συνταγματικό Δικαστήριο και οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργηθεί το έδαφος για προσφυγή των καταδικασθέντων στα ευρωπαϊκά όργανα.

Τέλος, ο έλεγχος εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου που θα διαμορφωθεί και των συνδυασμών των κομμάτων θα παραμείνει στη Δικαιοσύνη – στον Αρειο Πάγο ή σε άλλο δικαστήριο.