Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: "Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει τον δρόμο της κρίσης" (Video)

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ μετά από  τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης, τόνισε ότι: «Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός, ανοίγει τον δρόμο της αμφισβήτησης και άλλων εταίρων  δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. «Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για διπλωματικό ελιγμό» συμπλήρωσε και επέμεινε πως «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναμένει τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για διερευνητικές επαφές, με μόνο αντικείμενο τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Χαρακτήρισε εξάλλου ευπρόσδεκτα μέτρα η 24ωρη γραμμή επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο και τον μηχανισμό αποτροπής. Όπως είπε, πρόκειται για μέτρα τεχνικά που ακολούθησαν μια κρίση, αλλά δεν την απέτρεψαν.

Παρακολουθείστε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ:

Είχε προηγηθεί σημειώνεται, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη

Αναφερόμενος και στη στάση των συμμάχων μας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ «και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

«Απευθείας γραμμή διαλόγου»

Από την πλευρά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα στην προμετωπίδα της προσφυγικής κρίσης

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».

Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».