Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: H Ελλάδα ήταν αυτή που έστειλε τα πολεμικά της πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας και δημιούργησε ένταση

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την επίτευξη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα ως υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έλαβε κατάλληλα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε τα εξής:

Η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας

«Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».

Δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και αμάχους

Μιλώντας για την έντονη διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Τσαβούσγλου εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Αρμενίας, τονίζοντας τα εξής: «Δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και αμάχους. Το έκαναν ξανά τον Ιούλιο και τώρα επιτέθηκαν σε πολίτες και στρατιώτες. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν γίνει ακριβείς προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τα τελευταία 30 χρόνια. Όλοι πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει».

Γενς Στόλτενμπεργκ: Εποικοδομητικές οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στον μόνιμο μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Ως προς την πρωτοβουλία αυτή ανέφερε:

«Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ. Μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η γραμμή είναι ανοικτή 24/7. Αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Ευχαριστώ και τα δύο μέρη για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα».

Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναμένεται να βρεθεί στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.