Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο ΟΗΕ: Η Ελλάδα επέλεξε τον διάλογο, η Τουρκία την αδιαλλαξία

Η διαχείριση της πανδημίας, η προκλητικότητα της Τουρκίας και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “το δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid είναι πλέον προ των πυλών” και ” πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, έως ότου αποκτήσουμε τα επιστημονικά εργαλεία για να τον εξαλείψουμε”.
” Για την επιτυχία απαιτείται επιμονή, ευέλικτες πολιτικές που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, συνεχής εμπιστοσύνη στους ειδικούς και ατομική ευθύνη. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”, πρόσθεσε, ενω υπογράμμισε ότι”.ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας”.

Τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε πως “παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα”, ενώ σημείωσε ότι “χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ.”
” Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τάχθηκε ωστόσο υπέρ του να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία.
“Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης”, σημείωσε.
“Παρά τα πρόσφατα γεγονότα, παραμένω αισιόδοξος. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί”, επισήμανε και χαρακτήρισε την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, ” βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.
“Εάν ο Πρόεδρος Erdogan πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους”, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι.η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτό το ζήτημα. ”

“Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και πρέπει όλοι να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη για την αποτυχία αυτή. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα από κοινού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, δηλαδή τη φτώχεια, τη στέρηση, την οικονομική αβεβαιότητα, την εκμετάλλευση, τη βία και τον πόλεμο. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ πλήρως”, υπογράμμισε.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ως μεγάλες προκλήσεις την μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, και τη βιώσιμη ανάπτυξη σημειώνοντας ότι “απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο”.