"Δεν καταλαβαίνω γιατί υποστηρίζεις Ελλάδα & Κύπρο", παραπονέθηκε στον Μακρόν ο Ερντογάν

Η Άγκυρα μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινώσει επίσημα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών την έναρξη των διερευνητικών επαφών, με την Ελλάδα, το έκανε ωστόσο με έμμεσο τρόπο στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, που εξέδωσε αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε δε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Eρντογάν, η οποία αποτέλεσε διπλωματική έκπληξη και είχε διάρκεια μίας ολόκληρης ώρας.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, για τον ΣΚΑΙ και τον Ελεύθερο Τύπο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Μακρόν πως «δεν μπορεί να δώσει νόημα, δεν μπορεί να καταλάβει την υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πως ο λόγος της έντασης είναι πως αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν ανέφερε ωστόσο, πως για την επίλυση όλων των προβλημάτων είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του -μέσω τηλεδιάσκεψης- στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένουμε από αυτή το σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Οι προσβολές είναι ατελέσφορες. Ολες αυτές οι πράξεις δεν έχουν θέση στις σχέσεις μεταξύ υπεύθυνων κρατών. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με εκφοβισμό και το δίκαιο του ισχυρού».

Ενώ ο Ερντογάν στο μήνυμά του προς τη διάσκεψη του ΟΗΕ πρότεινε μια διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου για να επιλυθούν οι διαφορές! «Δεν θα ανεχθούμε με τίποτα καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση. Επαναλαμβάνω το κάλεσμά μου στις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Με στόχο αυτό, προτείνουμε να οργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών και στο οποίο θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι!», ανέφερε χαρακτηριστικά.