Εκκενώνονται κλίνες ΜΕΘ που δεν ήταν για Covid-19 - Οι χειρισμοί του υπ. Υγείας

Σε κατάσταση συναγερμού θέτουν την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας για τις αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω της ραγδαίας αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων κορωνοϊού, που έρχονται σε ανάγκη διασωλήνωσης.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια με σκοπό την καταγραφή των ΜΕΘ στην Αττική και την περαιτέρω αύξησή τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός».

Παγώνη: Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19

Την κατάσταση περιέγραψε  σήμερα ανάγλυφα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε, εξηγώντας ότι η αρχή θα γίνει σήμερα από το νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσει το «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία” είπε.

Και δίνοντας μια ακόμη πιο δραματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Αττική, η κυρία Παγώνη αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή ο “Ευαγγελισμός” έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19».

Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα που έδωσε για την τελευταία εφημερία στον «Ευαγγελισμό»: «Εφημερεύαμε προχθές. Από τα περιστατικά Covid-19 που μπήκαν, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Αποκαλυπτικό για την κατάσταση στα νοσοκομεία είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με αυτό, στον «Ευαγγελισμό» τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50%, στη ΜΕΘ η πληρότητα αγγίζει το 100% και ο αριθμός εισαγωγών είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπερφόρτωσης. Με άλλα λόγια, ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει.

Όλα αυτά περιγράφονται σε επιστολή «κραυγή αγωνίας» που συνέταξαν την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά του «Ευαγγελισμού».

Η επιστολή των γιατρών του «Ευαγγελισμού»

Στην επιστολή τους, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν στην επιστολή τους πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

Σε ακόμη πιο δραματικό τόνο, σημειώνουν πως η κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθήκων αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».

Αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις αρμοδίων από την πτέρυγα ΜΕΘ του νοσοκομείου

Την αγωνία τους εξέφρασαν χθες και οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου αλλά και την υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.

Το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση, ανακοίνωσε την αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα, και συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του Λεκανοπεδίου.