Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Εντείνεται η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά τις τελευταίες ημέρες λόγω και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24-25 Σεπτεμβρίου) που θα συνεδριάσει έχοντας ως κύριο θέμα στην ατζέντα τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ συνδέεται ασφαλώς με τη συνεργασία των δύο χωρών στο αμυντικό πεδίο, γι’ αυτό και η επίσκεψη στη Σούδα και αφετέρου με τις εξελίξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τετ α τετ τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και θα συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Μάικ Πομπέο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνεται πως πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.