Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, προετοιμάζει η Μέρκελ - Διπλωματική ένταση στο παρασκήνιο

Εντατικές διπλωματικές διεργασίες στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Βερολίνο, βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως καταδεικνύει και η χθεσινή επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, που επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές διεργασίες στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Βερολίνο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη όπως όλα δείχνουν (μεταξύ των πρωθυπουργικών συμβούλων Σουρανή και Καλίν, το πιθανότερο)

Ήταν δε, μία μέρα εξαιρετικά ήσυχη η χθεσινή στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Από την Άγκυρα δεν εκπέμφθηκαν επιθετικά μηνύματα και καμία κίνηση δεν έγινε που να δείχνει πρόθεση πρόκλησης. Από την προχθεσινή συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων στο ΝΑΤΟ δεν έγινε τίποτα γνωστό, ενώ η υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s θύμισε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ατμόσφαιρα προετοιμασίας ελληνοτουρκικού διαλόγου

Σε αυτό το ξαφνικά ήρεμο διπλωματικό περιβάλλον, δεν προκάλεσε έκπληξη η προαναγγελία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (ΣΚΑΪ). “Δεν αποκλείεται” είναι η φράση που χρησιμοποίησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ από τη συνάντηση της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προέκυψε ατμόσφαιρα προετοιμασίας ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ολοι όσοι παρακολουθούν τα ελληνοτουρκικά ξέρουν ότι η προσπάθεια Βερολίνου και Ουάσιγκτον κατατείνει στην εκδήλωση κινητικότητας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην τεθεί καν θέμα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Όλοι όμως γνωρίζουν επίσης ότι όσο απλό ακούγεται τόσο περίπλοκο είναι να ξεκινήσει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος, όπως το επιδιώκει η κ. Μέρκελ.

Γιατί;

  • Πρέπει καταρχάς να συμφωνηθεί η διαδικασία: Κάθε πότε και από ποιους.
  • Πρέπει στη συνέχεια να καθοριστεί η ατζέντα: ΜΟΕ ή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας;
  • Πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα ή να αποφασιστεί ότι οι συνομιλίες δεν είναι close ended, δηλαδή δεν θα έχουν προθεσμία.

Άγκυρα και Αθήνα διαφωνούν εκ προοιμίου

Η Άγκυρα θέλει να γίνουν οι συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων πρωθυπουργών, να έχουν περιορισμένη διάρκεια και να απλωθούν εφόλης της ύλης.

Η Αθήνα θέλει διερευνητικές επαφές χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα ξεκινήσουν από τη συνομολόγηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να καταλήξουν στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και σε κανένα άλλο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει βούληση για διάλογο με την Άγκυρα εφόσον ο Ρ. Τ. Ερντογάν δείξει “συνέχεια και συνέπεια” στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει επίσης επίγνωση ότι στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τη στάση απέναντι σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, παρόλο που τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται στο ορατό μέλλον.

Είναι σαφές ότι πλησιάζει η ώρα που οι παίκτες στο πολιτικό παιχνίδι θα κληθούν να πάρουν θέση είτε είναι κοντά η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο είτε όχι.