Για ελληνοτουρκικά και πανδημία συζήτησαν Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πολύ επιτυχημένο ταξίδι στο Καστελόριζο που “συνέπεσε και με μία υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες”, όπως είπε. “Εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς”, σημείωσε, ενώ σχολίασε πως “η κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη εάν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου “περνάμε μια δύσκολη περίοδο” και σημείωσε ότι “μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις, απειλές και συχνά εμπρηστική ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, φαίνεται να υπάρχει μια ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση”.

Υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις των συμμάχων μας οδήγησαν να γίνει μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “θα δείξει το μέλλον”.
“Είναι καιρός η τουρκική ηγεσίανα αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στην διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου’, σημείωσε.

Λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων
Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε με αφορμή τα έκτακτα μέτρα στην Αττική ότι “υπάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων” και σημείωσε ότι “τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης”.
“Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο
προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον. Πιστεύω ότι, όπως και στο παρελθόν όταν αυξήσαμε την κλιμάκωση των μέτρων, έτσι και τώρα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και αυτό το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας”, πρόσθεσε.

Έτοιμο το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έξαρσης των κρουσμάτων

Υπογράμμισε επίσης ότι το ΕΣΥ “είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων, και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών που έχουν να κάνουν με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, σημειώνοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα δίνονται καθημερινά αλλά και εβδομαδιαία στη διάθεση του ΕΣΥ περισσότερα καινούργια κρεβάτια Εντατικών.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά η ελληνική κοινωνία αλλά και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ σημείωσε ότι “παρά την αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.
“Αυτή την επιτυχία θα διαφυλάξουμε και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή από μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία, θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, αλλά και για να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε σημειώνοντας ότι είναι σίγουρος ότι “αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε”.

“Λεπτή η ισορροπία, αλλά αναγκαίο να κρατηθεί”

“Λεπτή η ισορροπία, αλλά αναγκαίο να κρατηθεί”, σχολίασε από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ανέφερε ότι “στο μέτωπο της πανδημίας θέλω να ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε όλοι τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που δείξαμε στην πρώτη περίοδο”.
” Είναι ανησυχητικά λίγο τα στοιχεία της χαλάρωσης, ήταν το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη πίεση του χειμώνα που προηγήθηκε. Ας θυμόμαστε πάντα όλοι ότι δεν μπορεί η επίκληση της ελευθερίας μας να οδηγεί στο να βάζει σε κίνδυνο τους γύρω μας και το κοινωνικό σύνολο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για όλους”, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε αναφορά και στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι ” η ανοιχτή πληγή της Μόριας είναι μια διαρκής υπενθύμιση σε όλους μας και στην Ευρώπη στο σύνολό της, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι εδώ όχι μόνο στα θέματα των οικονομικών κρίσεων αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση”.
“Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. Όσοι δικαιούνται να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, να μείνουν. Όσοι πρέπει, να γυρίσουν στους τόπους προέλευσής τους”, επισήμανε, ενώ με αφορμή το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η ΕΕ στο τέλος του μήνα, σχολίασε: ” Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα βρούμε κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις. Σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος η χώρα μας και ειδικά τα συγκεκριμένα νησιά.”