Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown: «Δίλημμα οικονομία ή υγεία δεν υπάρχει»

Πιθανόν είναι ένα νέο  lockdown κάποια στιγμή στο μέλλον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και δηλώνοντας πως για την κυβέρνηση πρωτεύοντα ζητήματα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής,

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, την Τετάρτη. Σε ερώτηση μάλιστα για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν υπάρχει δίλημμα “οικονομία ή υγεία”».

Για ανησυχητικές τάσεις στην Αττική, οι οποίες προκαλούν πίεση στο σύστημα Υγείας, έκανε λόγο θυμίζουμε,  ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη, καθώς το 60% των ΜΕΘ έχουν καταληφθεί στην Αττική από ασθενείς με κορωνοϊο, τονίζοντας ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς από την μεριά του ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.

Για την Αττική, είπε πως η επίπτωση είναι 3 ανά 100.000, αριθμός ο οποίος δείχνει μέτριο κίνδυνο. Κρίθηκε, όμως, αναγκαία η λήψη μέτρων, καθώς η ιχνηλάτηση έδειξε πολλές επαφές και έντονη κινητικότητα στον πληθυσμό.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως είναι διαθέσιμες 200 ΜΕΘ για κορωνοιο, ενώ στην πρώτη φάση της επιδημίας υπήρχαν 400, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί.

Τα στοιχεία αναλυτικά:

  • Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων σήμερα τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 1.573 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.
  • Από την 1η Ιουλίου (την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας) έως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας στην Αττική οι καταγραφές κρουσμάτων είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ καθημερινά σχεδόν πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού προέρχονται από την συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα.

Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναπνευστικοί ιοί, όπως και ο νέος κορωνοϊός ευνοούνται στα αστικά κέντρα, όπου οι συνθήκες και ο συγχρωτισμός ευνοούν τη μετάδοση μεταξύ αγνώστων και πέρα από τις σταθερές κοινωνικές επαφές.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που χρήζουν διασωλήνωσης και νοσηλείας (από 59 σε 67) σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται και η πίεση προς το σύστημα υγείας.