ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική: Στο όριο της απώλειας ελέγχου η κατάσταση

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις για τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος μέσω ενός αιχμηρού σχολιασμού.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η λήψη νέων μέτρων αναδεικνύει την «προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας και του τουρισμού». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου».

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ

«Η λήψη έκτακτων μέτρων στην Αττική μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το “άνοιγμα” της οικονομίας και του τουρισμού. Η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου και η προσπάθεια ωραιοποίησης της από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και δίνει “λάθος μήνυμα” στην κοινωνία.

Επειδή δεν «μείναμε ασφαλείς» λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα και όχι επειδή «τα πάμε καλύτερα από το 1ο κύμα», όπως μας είπε με θράσος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς-επαγγελματικούς φορείς.

Μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση, καλή εκτίμηση του κινδύνου, διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και επαρκή προετοιμασία του ΕΣΥ, μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της νέας φάσης. Το στοιχείο της τοπικότητας είναι σημαντικό για στοχευμένα και δραστικά μέτρα Δημόσιας Υγείας, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο Δήμων του Λεκανοπεδίου και είναι πιο εφικτό σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων ή μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων».