Β. Κοντοζαμάνης: Σε «παρεξήγηση» αποδίδει το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφερόμενος στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις διαστάσεις των μασκών που δόθηκαν χθες στους μαθητές, μίλησε για  παρεξήγηση σε σχέση με το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα διορθωθεί και η αρμόδια επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών, οι οποίες «είναι ξεκάθαρες και θα είναι ίδιες, διότι βασίζονται στα διεθνή πρότυπα».

Επεσήμανε μάλιστα  ότι αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας, ήταν να διαβιβάσει τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες για να προχωρήσουν στο διαγωνισμό. «Χθες είχαμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές», τόνισε ο υφυπουργός.

Αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος υγείας

Μιλώνας για την ισχυρή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εξαιτίας της αύξησης των νοσηλειών με κορωνοϊό, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε, ότι υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός να αυξηθούν οι ΜΕΘ αποκλειστικά για covid-19, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά. Επανέλαβε επίσης, ότι το σύστημα υγείας δεν κλείνει, λειτουργούν όλες οι δομές, και δίνεται προτεραιότητα σε ομάδες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας (ογκολογικοί ασθενείς, ευπαθείς ομάδες). Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία από το πρώτο κύμα πανδημίας, προκειμένου να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος υγείας, τόσο σε κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, όσο και σε απλές κλίνες για κορωνοϊό».

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επανέλαβε ότι σαφώς παίζει ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, όπως ανέφερε, διαχειρίστηκαν αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού. Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 300 Κέντρα Υγείας και οι κάτοικοι της περιφέρειας απευθύνθηκαν σε αυτά, όπως επίσης και στους γιατρούς της ΠΦΥ, τους συμβεβλημένους γιατρούς, σε ιδιώτες στην ΠΦΥ. «Λειτούργησε το σύστημα αυτό. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας από την πρωτοβάθμια, διότι άντεξε η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας», προσέθεσε.