Εύθραυστη 10ημερη ανακωχή στα ελληνοτουρκικά – Να πείσει πως δεν υπαναχώρησε, πασχίζει ο Ερντογάν

Ήρεμο προδιαγράφεται το επόμενο δεκαήμερο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, καθώς τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Σεπτεμβρίου δεν αναμένονται εκπλήξεις, επί του τόσο σημαντικού αυτού ζητήματος.

Αυτό εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αναγνωρίζοντας πως η διεθνής πίεση, από Βερολίνο και Ουάσιγκτον, επηρέασε καθοριστικά την απόφαση για αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η επίσημη εξήγηση που δίνει η Άγκυρα είναι ότι επέστρεψε για σέρβις αλλά η επίκληση τεχνικού προβλήματος δεν είναι καθόλου πειστική.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει από σήμερα να προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης αυτών των συνομιλιών που δεν είναι σαφές αν θα γίνονται σε επίπεδο πρέσβεων, όπως ίσχυε μέχρι τη διακοπή τους το 2016, ή αν θα πραγματοποιούνται σε επίπεδο συμβούλων πρωθυπουργών (Σουρανή-Καλίν).

Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι επίκειται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Χαμηλοί τόνοι και εγρήγορση

Η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους και ούτε κατά διάνοια δεν υιοθετούνται πανηγυρισμοί. Η οδηγία του πρωθυπουργού προς όλους τους εμπλεκόμενους είναι για μετριοπάθεια και αποφυγή κάθε επίδειξης ισχύος.

Αντίθετα, από την τουρκική πλευρά φαίνεται διάθεση επιθετικής φλυαρίας και αυτό δεν προβλέπεται να σταματήσει στο ορατό μέλλον.

Στο εσωτερικό, με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και τη συζήτηση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, συντηρείται η αγωνία για τα ελληνοτουρκικά, πόσο μάλλον που αιμορραγεί η πληγή της Μόριας με το προσφυγικό-μεταναστευτικό να εξαρτάται ευθέως από τις προθέσεις της Άγκυρας.

Τα καίρια ερωτήματα του επόμενου διαστήματος 

Τα ερωτήματα του επόμενου διαστήματος που θα απαντηθούν στην πράξη είναι τα εξής:

  • Υπάρχει συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν για μια νέα ευρωτουρκική σχέση και αν ναι, τι ακριβώς περιλαμβάνει;
  • Υπάρχει συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και αν ναι, σε ποιο πλαίσιο;
  • Υπάρχει περίπτωση να δρομολογηθεί διάλογος που θα οδηγεί σε παραπομπή στη Χάγη σε συγκεκριμένη προθεσμία;
  • Υπάρχει ενδεχόμενο το Oruc Reis να επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμη πιο προκλητικά, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αν το αποτέλεσμά της δεν ικανοποιήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;