Τραμπ: «Tα πάω καλύτερα με σκληρούς και κακούς ηγέτες, όπως ο Ερντογάν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχτηκε ότι τα πηγαίνει καλύτερα με τους «σκληρούς και κακούς» ξένους ηγέτες, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια συνέντευξης που παρέθεσε στον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ στις αρχές του έτους.

Το ηχογραφημένο απόσπασμα της συνομιλίας μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, παραμονή της έκδοσης του βιβλίου Rage, το οποίο βασίζεται σε 18 συνεντεύξεις που έδωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στον γνωστό δημοσιογράφο.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο Τραμπ αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος φίμωσε τον Τύπο και φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Είναι αστείο, μπορώ να σας πω ότι όσο πιο σκληροί και κακοί είναι, τόσο καλύτερα τα πάμε»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις 22 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Τα πάω πολύ καλά με τον Ερντογάν, μολονότι υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε επειδή όλοι λένε «Τι φρικτός τύπος». Αλλά ξέρετε, για μένα λειτουργεί»

Στη συνέχεια, μιλώντας για τους ξένους ηγέτες, επεσήμανε: «Είναι αστείο, μπορώ να σας πω ότι όσο πιο σκληροί και κακοί είναι, τόσο καλύτερα τα πάμε. Κάποια μέρα θα μου εξηγήσετε (γιατί συμβαίνει) αυτό, εντάξει; (είπε απευθυνόμενος στον Γούντγουορντ). Αλλά ίσως δεν είναι κακό. Οι εύκολοι (ηγέτες) είναι αυτοί που δεν μου αρέσουν τόσο ή δεν τα πάω τόσο καλά μαζί τους».

Σχέσεις Ντόναλντ Τραμπ με άλλους ξένους ηγέτες

Ο Τραμπ φαίνεται να έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες σχέσεις και με τους προέδρους της Κίνας και τη Ρωσίας, αλλά και με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι οποίοι μάλιστα έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι οι δυο τους «ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον»!  Αντιθέτως, διατηρεί ουδέτερες σχέσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών, όπως με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

«Απέκρυψα σκοπίμως τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού για να μην προκληθεί πανικός»

Στις συζητήσεις του με τον Γούντγουορντ, ο  Ντόναλτν Τραμπ έκανε και άλλες δηλώσεις που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων,  ότι απέκρυψε σκοπίμως τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού «για να μην προκαλέσει πανικό».