Στην Κύπρο το Σάββατο ο Μάικ Πομπέο - Στόχος η αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να φθάσει αύριο Σάββατο (12/09) στη Λευκωσία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή, θα είναι φυσικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη μιας ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

Μετά το πέρας της συνόδου των επτά μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους φίλους ηγέτες για τη σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο και για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης, την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη προς την Κύπρο.

«Τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όσο και εγώ είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους των ηγετών για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής σύρραξης που δεν θα επηρεάσει μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες, θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη συνοχή της ΕΕ.

Είναι γνωστό ότι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας δεν είναι παρά και σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να προσθέσει: «Θέλω με ιδιαίτερη ικανοποίηση να χαιρετίσω την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των ηγετών, όπως διατυπώνεται στη σημερινή Κοινή Διακήρυξη, για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της ‘Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας».

Ο κ. Αναστασιάδης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επεσήμανε ότι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τους ηγέτες η ανάγκη κοινής στρατηγικής και μέτρων εφόσον είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ενέργειες της ‘Αγκυρας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της ΕΕ και της ΕΕ αυτής καθ΄αυτής.