Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκτιμούμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τα ευάλωτα άτομα στη Μόρια

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ απέναντι στις συνεχείς προσπάθειες συντονισμού, της ελληνικής κυβέρνησης, με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προκειμένου να βοηθηθούν με ουσιαστικό τρόπο όλοι όσοι επλήγησαν από τις καταστροφές που σημειώθηκαν χθες στη Μόρια.

Η Μόργκαν Ορτέιγκους επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξέφρασε  επίσης την εκτίμησή της όσον αφορά τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης, αναφέροντας: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων».