Εξοπλιστικά: Διαδικασίες εξπρές σε Βουλή και ΚΥΣΕΑ -Για ποια προγράμματα

Tην επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ενημέρωσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προωθηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια στο ΚΥΣΕΑ τα νέα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχαν σήμερα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.
Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Νικόλαος Ρέτσας.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τα ακόλουθα θέματα αρμοδιότητάς τους:

1. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – Προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλλών Ελληνικών Υποβρυχίων».
2. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Έλεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».
3. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Προμήθεια Πυροδοτικών Μηχανισμών CADs-PADs».
4. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».
Σημειώνεται ότι αυτά τα σημαντικά υποπρογράμματα αφορούν στην αναβάθμιση της δύναμης πυρός, καθώς και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνεχής βελτίωση, αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και γενικότερα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και κορυφαία ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.